Door Gert van Maanen - FOTO: IMAGESELECT - 15-09-2023 - Gedragsbiologie

De zwarte kaketoe imponeert niet alleen met zijn kam, maar ook met zelfgemaakte drumstokjes.
Mannetjes van de zwarte kaketoe verschillen aanzienlijk in de manier waarop zij het gereedschap maken om vrouwtjes te imponeren.
Gereedschapgebruik van in het wild levende zwarte kaketoes in Noord-Australië is niet alleen bijzonder omdat ze stokjes en zaaddozen gebruiken om via ritmisch getrommel vrouwtjes te imponeren en niet om voedsel te verkrijgen. Ze maken die drumstokjes ook ieder op hun eigen manier en vertonen daarbij nauwelijks kopieergedrag, concluderen Australische biologen (Proceeding of the Royal Society B, 13 september).
Zij analyseerden hiertoe 256 geluidsgereedschappen – 29 bewerkte zaaddozen van de bosjesmans wasknijper (Grevillea glauca) en 227 drumsticks – die mannetjes van de zwarte kaketoe (Probosciger aterrimus) lieten vallen uit 70 bomen in Kutini-Payamu National Park. Op zulke veelal holle bomen trommelen de kaketoes ritmisch met stokjes en zaaddozen die ze met hun scherpe snavels op maat hebben gemaakt.
Het ritmische getrommel van deze papegaaien is overigens al in 1984 beschreven in het Australische ornitologisch tijdschrift Corella. Fabricage van gereedschap bij wilde papegaaien is verrassend zeldzaam terwijl deze vogels over grote hersenen, complex sociaal gedrag en langdurige ouderlijke zorg beschikken. Dit komt mogelijk omdat hun krachtige voeten en kaken ze al in staat stelt vrijwel iedere harde vrucht of zaad te bereiken en open te breken, waardoor ze alleen hulpmiddelen inzetten bij baltsgedrag.