Bijna twintig jaar na de herintroductie leven er in Nederland weer 450 otters, dit jaar is uitgeroepen tot Jaar van de Otter. Foto: ImageSelect

 

 

Bijna twintig jaar na de herintroductie van de Europese otter in Nederland, bereikt de populatie met 450 individuen de status levensvatbaar.

 

Helder water met genoeg vis en ander onderwaterleven. Kilometers aan natuurlijke oevers, waar ook voldoende beschutting en rust aanwezig is – mensen en verkeer zijn uit den boze. En zo min mogelijk vervuiling. De Europese otter stelt nogal wat eisen aan zijn leefgebied, dat hij overigens voor geen goud deelt met soortgenootjes van hetzelfde geslacht. Geen wonder dat Nederland in de jaren tachtig totaal ongeschikt bleek voor deze schuchtere doch speelse onderwaterrovers: in 1989 wordt in Friesland de laatste otter in het land doodgereden.

 

FEESTJE
Toch is er nu reden voor een feestje, want sinds de herintroductie in 2002 in de gebieden De Wieden en Nationaal Park de Weerribben gaat het elk jaar steeds iets beter met de Nederlandse populatie, die inmiddels een geschatte omvang van 450 individuen heeft bereikt en daarmee de status van levensvatbare populatie. Om dat te vieren heeft de Zoogdiervereniging 2021 uitgeroepen tot Jaar van de Otter.

 

Hoewel Linnaeus de otter in 1758 met Mustela lutra eerst nog schaart onder het geslacht van kleine marters, krijgt de marterachtige al snel zijn eigen geslacht: Lutra, wat Latijn is voor otter. Op zijn beurt is lutra waarschijnlijk een afgeleide van wódr, wat water betekent in het Proto-Indo-Europees, de hypothetische voorouder van alle Indo-Europese talen.

 

WATER
De dubbele verwijzing naar water is meer dan terecht. Lutra lutra’s vacht heeft een waterdichte buitenlaag met daaronder een pakket donsharen, waardoor hij ondanks gebrekkig onderhuids vet toch warm blijft. Zijn zwemvliezen maken hem tot een krachtige zwemmer, met een lange platte staart voor stabilisatie. En wanneer hij – soms wel vier minuten lang – onder water duikt, sluit hij zijn neusgaten en oren goed af.

 

Ondanks het heugelijke nieuws, blijft de otter regelmatig slachtoffer van verkeer: vorig jaar stierf naar schatting een derde van de Nederlandse populatie door een verkeersongeluk. Nog een reden om – ook na de lockdown(s) – minder vaak in de auto te stappen.