Door Aafke Kok - Foto: Flickr/Vicki DeLoach - 15-03-2021 - Zoölogie

Wie gek wordt van geroezemoes kan dankzij slimme algoritmes in een koptelefoon de boel dempen. Kikkers hebben die optie gewoon ingebouwd.
Voor mensen zijn cocktailparty’s en het bijbehorende effect al een tijdje niet meer aan de orde, maar kikkerpartijtjes vinden nog steeds doorgang. Uit een kakofonie van allerhande lokroepen, moeten zij verleidingsmanoeuvres van hun eigen soortgenootjes ontwarren. Gelukkig hebben groene boomkikkers (Dryophytes cinereus) daar een handig trucje voor: noise cancelling headphones.
Geroezemoesdempende algoritmes
Er verschijnen niet echt koptelefoontjes op kikkerhoofden, maar door diep in te ademen bereiken groene boomkikkers wel hetzelfde effect als de geroezemoesdempende algoritmes van zulke apparaten. Dat blijkt uit het onderzoek van een Amerikaans-Deens team van biologen (Current Biology, 4 maart). Dat kikkers geluid vanuit hun longen, via de mondholte en buis van Eustachius, kunnen overdragen naar het middenoor, was al bekend. Aangezien gevulde kikkerlongen met een tamelijk dun lichaamswandje zijn gescheiden van de buitenwereld, resoneren ze vrolijk mee met omgevingsgeluid. Waar de long-naar-oor-route van geluid precies goed voor is bleef tot nog toe echter onduidelijk.
Lokroep
Nu blijkt dat deze route van pas komt bij het beïnvloeden van trommelvliesvibraties. Als de groene boomkikkers hun longen met lucht vullen, verminderen ze de gevoeligheid van het trommelvlies voor geluid van een bepaalde frequentierange, zo schrijven de onderzoekers in Current Biology. De gedempte frequenties blijken goed overeen te komen met de lokroepen van andere kikkersoorten, terwijl het frequentiebereik dat bij lokroepen van hun eigen soort hoort, wel goed hoorbaar blijft. Op die manier springt de eigen lokroep tussen al het oninteressante geroezemoes uit.
De gedempte frequenties blijken goed overeen te komen met de lokroepen van andere kikkersoorten
Lokroepen van potentiële paringspartners herkennen is niet alleen voor de groene boomkikker van groot evolutionair belang. Gelukkig kunnen ook andere kikkersoorten geluid van hun longen naar hun oren overdragen, dus volgens de onderzoekers is de groene boomkikker waarschijnlijk niet de enige met perfect getunede noise cancelling. Zou het ook wat zijn voor mensenpartijtjes; allemaal zo’n koptelefoon?