Door Sophie Plasmans - Foto: Melissa Coleman - 12-06-2021 - Zoölogie

Op toerbeurt zingen gebeurt bij de wenkbrauwwinterkoning razendsnel en is mogelijk door het brein van de partner tijdelijk stil te leggen.
Van de wenkbrauwwinterkoning (Pheugopedius euophrys) kan veel gezegd worden, maar een goede timing hebben ze in ieder geval. Tijdens de zang wisselen partners elkaar vliegensvlug af om zo samen tot een mooi duet te komen, dat dan klinkt alsof maar een vogel zingt. Hoe dat er neurologisch uitziet, heeft een groep Noord- en Zuid-Amerikaanse wetenschappers onderzocht in de bossen van Ecuador. Met neurofysiologische opnames onderzocht het team de activiteit van neuronen in het HVC-gebied in het brein van de vogels, een hersengebied dat gelinkt is aan de productie, het leren en timen van zang.
Duet
Wanneer de vogels een duet zingen, horen ze hun eigen zanggeluid of dat van de partner en dat heeft invloed op de activiteit van hun brein. In beide geslachten neemt de activiteit van de neuronen toe wanneer ze hun eigen zanggeluid horen. In tegenstelling tot wanneer ze het geluid van hun partner horen, dan neemt de activiteit van het breingebied juist af.
Het horen van de partner zorgt er dus voor dat hun eigen brein even tijdelijk stilvalt
Dit suggereert dat de vlugge beurtwisselingen mogelijk zijn door een remming van de activiteit in de hersenen (PNAS, 31 mei). Het horen van de partner zorgt er dus voor dat hun eigen brein even tijdelijk stilvalt. Tijdens een solozang van de partner neemt de HVC-activiteit van de vrouwelijke vogels ook af, de vrouwen blijven doorgaan met afstemmen. In mannen is dit niet het geval, bij hen verandert niks in de activiteit tijdens de solozang van het vrouwtjes. Mogelijk maakt dit de mannen ook gevoeliger voor een fout; zo nu en dan stoppen de mannen ermee tijdens een samenzang, om vervolgens weer aan te haken waar ze waren gebleven. Toch blijft de kunst van een duet een kwestie van beurten nemen en beurten geven.