Door Sophie Plasmans - FOTO: LAURENT BALLESTA - 03-07-2021 - Zoölogie
De jaarringen op de schubben verraden dat de coelacant bijna een eeuw oud kan worden.
De hoogst haalbare leeftijd van de Afrikaanse coelacant is aangepast naar bijna honderd jaar dankzij polarisatiemicroscopie van de schubben.
De levensduur van de Afrikaanse coelacant (Latimeria chalumnae) is hoger dan gedacht, de reuzenvis kan bijna honderd jaar oud worden. Dat concludeert een team van Franse onderzoekers op 17 juni in Current Biology.
De twee meter lange vis wordt ook wel een levend fossiel genoemd, hij is de afgelopen 400 miljoen jaar nauwelijks meer veranderd. Eerder onderzoek naar de jaarringen op de schubben van coelacanten tonen een leeftijd van 8 tot 17 jaar. Deze relatief korte levensduur ten opzichte van de lichaamsgrootte staat in contrast met zijn karaktereigenschappen, zoals een laag metabolisme, klein aantal nakomelingen en het feit dat hij eierlevendbarend is.
Voor de onderzoekers een reden om de schubben nader te onderzoeken met polarisatiemicroscopie. Deze microscoop onthulde tientallen extra jaren; de 27 coelacant-exemplaren tonen leeftijden van 5 tot 84 jaar oud. Middels deze techniek blijkt ook dat de zwangerschap van coelacanten vijf jaar duurt, gezien de jaarringen op de schubben van een embryo. Bovendien bereiken de vissen het volwassen stadium pas rond de 55 jaar.
De techniek geeft meer inzicht in de vissen die mogelijk tot een eeuw leven en daarmee behoren tot een van de langstlevende gewervelden. Soorten met een lange levensduur staan erom bekend extra gevoelig te zijn voor verstoringen in het ecosysteem. Aanvullende informatie over de levensloop van de coelacant kan helpen deze bedreigde vissoort beter te beschermen.