Door Gert van Maanen en Steijn van Schie - 03-07-2021 - Biologie
VELDGIDS ZEEWIEREN – Luna van der Loos, Mart Karremans en Frank Perk
Paperback, 304 pagina’s, 29,95 euro
Op smaaksafari in een getijdenpoel
Donkerrood glimmend Iers mos (Chondrus crispus), heldergroen zeemeerminhaar (Ulothrix spec.) en bruin saucijsjeswier (Scytosiphon lomentaria). Het moet toch wel gek gaan of een zomerse strandganger of kustbezoeker loopt op zijn minst een van deze drie inheemse rood-, groen- of bruinwieren tegen het lijf. Met de Veldgids Zeewieren zijn in ieder geval 130 van deze slijmerige, slappe en soms leerachtige bewoners van dijken, stranden en getijdenpoeltjes of aanspoelsels in vloedlijnen keurig op naam te brengen. De gids geeft veel informatie over vindplaatsen, toepassingen, taxonomie en ook nog eens zeven recepten die een zomers zeebezoek tot een speelse smaaksafari maken. (GvM)
CROSSBILL GUIDE VELUWE – DE NATUURGIDS - Dirk Hilbers
Paperback, 320 pagina’s, 25,95 euro
Herziend zwerven over de Veluwe
De Dassenberg is het mooiste bos, de vliegdennen van Kootwijkerzand de mooiste bomen en de Wildbaanweg bij Otterloo het beste wildobservatiepunt van de Veluwe. De geheel herziene Crossbill Guide Veluwe van bioloog Dirk Hilbers bevat maar liefst zeven van zulke afstreeplijsten van must sees . Het is een gids ‘voor mensen die in de natuur iets willen ontdekken, meemaken, beleven’, met natuurlijk inleidingen over landschap en geschiedenis, veel informatie over flora en fauna, en praktische tips. Uniek zijn de 22 zwerfroutes om de Veluwe te voet of op de fiets te verkennen, voor smartphone-verslaafden pas helemaal compleet met de gratis te downloaden app Crossbill Routes Veluwe. (GvM)
NATUURLIJK MAASTRICHT – COMPACTE STAD IN EEN WEIDS LANDSCHAP – Gerard Majoor, Olaf Op den Kamp, Tineke de Jong, Maurice Martens en Roy Erkens (redactie)
Hardcover, 583 pagina’s, 19,50 euro
Het natuurkompas van Maastricht
Maastricht is de toegangspoort tot het zuiden en is niet één, maar wel vier waterlopen rijk: de Maas, Geul, Jeker en Kanjel. Natuurlijk Maastricht is hét kompas voor iedere natuurliefhebber die meer wil dan shoppen, flaneren of een pul Mestreechs Aajt drinken op een terras. Ruim 25 auteurs van Natuurhistorisch Genootschap Limburg geven inleidingen over geologie, historisch natuuronderzoek, landschapshistorie en stadsnatuur. In 21 hoofdstukken komt de rijke natuur van Maastricht aan bod: in het terrassenlandschap, langs de waterlopen, onder en op de Sint-Pieters- en Cannerberg, maar ook in en rond Pietersplas, Bosschereiland, Stadspark, Frontenpark en begraafplaats Tongerseweg. Een stevige gids en zoe veerdig wie e communieklèdsje. (GvM)
ZAKGIDS STOEPPLANTEN – Hortus botanicus Leiden
Hardcover, 264 pagina’s, 17,95 euro
Op plantenjacht in de stad
Hoewel veel gemeenten, bedrijven en particulieren nog steeds voor onderhoudsarm gaan en plein, patio of tuin het liefst volledig betegelen, valt er tussen al dat steen soms toch nog wat leven te ontdekken. Jammer genoeg lopen de meeste mensen eraan voorbij; ze lijden aan plantenblindheid. De Zakgids Stoepplanten van de Hortus botanicus Leiden helpt mensen met een dergelijke aandoening een handje. De zakgids bespreekt 104 plantensoorten die op bijna elke dorps- of stadswandeling te vinden zijn, rangschikt ze per kleur en toont sleutels om ze te determineren. Ideaal voor wie deze zomer niet kan kiezen tussen een stedentrip en plantjes zoeken in de buitenlucht. (SvS)
GIDS VOOR DE WINTERSWIJKSE STEENGROEVE – FOSSIELEN & MINERALEN – Jelle Reumer
Paperback, 136 pagina’s, 19,95 euro
Sleutel tot Winterswijkse schatten
De steengroeve met 245 miljoen jaar oude Triasfossielen van spectaculaire zeefossielen bij Winterswijk trekt jaarlijks enkele duizenden bezoekers. Alleen met een gids en na sluitingstijd, in de bouwvak of tijdens open dagen kan er lustig worden gespeurd naar resten van zeereptielen en vissen, maar ook naar fossiele schelpdieren, ammonieten en zelfs degenkrabben. In deze gids verhaalt paleobioloog Jelle Reumer over de geschiedenis en het gebruik van deze kalkgroeve, maar vooral over de bijzondere vondsten die daar soms voor het oprapen liggen: ‘Winterswijks Goud’ (pyriet), emblematische Nothosaurusfossielen, voetsporen van sauriërs (nee: niet dinosauriërs) of het fijne degenkrabje Limulitella. Onmisbare sleutel voor chauvinistische fossielenfans. (GvM)