Mannelijke Elacatinus colini-visjes spugen hun jonkies goed getimed de buisspons uit, de grote oceaan in.

 

Elacatinus colini-visjes komen pas hun eitje uit als hun vader zijn jonkies de oceaan in spuugt.

 

Mannelijke Elacatinus colini-visjes helpen hun nakomelingen een handje bij de overgang van eitje naar larve. Ze nemen eitjes in hun bek, verplaatsen die naar de uitgang van de buisspons waar ze in vertoeven en spugen de jonkies goed getimed naar buiten, de grote oceaan in. Die actieve bemoeienis van vadervisjes uit het Barrièrerif van Belize in de Caraïben beschrijft een internationaal team van mariene biologen 14 september in Proceedings of the Royal Society B.

 

Dag zeven na bevruchting, binnen twee uur voor zonsopkomst. Dat is het tijdstip waarop vadervis zijn eitjes de grote boze oceaan in stuurt. Dat blijkt althans uit labexperimenten waarbij gevangen Elacatinus colini-visjes hun eitjes uit een nep-buisspons spugen. Vermoedelijk helpt deze timing de kleintjes om weg van het rif te zwemmen voordat roofvissen actief worden.

 

Eitjes die het in het lab zonder zorg van een volwassen mannetje moeten stellen, komen een stuk eerder en niet allemaal op hetzelfde moment uit. Mogelijk is deze tactiek bij gebrek aan beter wel de beste optie in het wild: als er geen beschermende vader is die bijvoorbeeld roofdieren wegjaagt, zijn de kleintjes wellicht kwetsbaarder als eitje dan als larve.