Roos van Zonnamens Studievereniging Biota Natura, van Toegepaste biologie bij HAS Green Academy in Den Bosch - 12-11-2022 - Biologie
Wanneer een goede vrijpartij vrucht draagt, is het mode om een gender-revealparty te organiseren. Het blauw of het roze moet blijkbaar zo origineel mogelijk onthuld worden via ballonnen, cakes, vuurwerk en wat al niet meer. Het kan niet gek genoeg. Na de verlossende uitslag volgt opnieuw een ronde met vragen. Want wat betekent dat nou: een jongetje of een meisje zijn?
Waar fysieke kenmerken de sekse aangeven, is gender toch nog altijd een cultureel bepaald begrip. Hier in Nederland kan het betekenen dat je je als jongen als een malloot in het oranje kleedt om een andere jongen in een snelle auto toe te juichen. Diezelfde jongens kunnen zich dan op hun beurt niet voorstellen dat een meisje dat zonder gedoe als onderdeel van het publiek óók zou willen.
Zo zie je maar. Iedere cultuur heeft zijn eigen normen, gewoonten en rolverdeling voor gender en daarmee samenhangend gedrag. Toch is genderidentiteit iets anders. ‘Genderrollen zijn culturele producten, maar de genderidentiteit zelf lijkt van binnen te komen. Deze komt doorgaans vroeg in het leven op en kan niet worden teruggedraaid’, zegt Frans de Waal in zijn boek Anders .
Op dit moment wordt in de Tweede Kamer gesteggeld wat er in ons paspoort zou moeten staan: M of V. En zijn we zelf in staat om dit aan te geven of moet een ‘deskundige’ zich hierover buigen? En wanneer zijn we daar oud genoeg voor?
Waarom zo ingewikkeld? Laten we met zijn allen X zijn. Wat dat betekent vullen we zelf wel lekker verder in. Onze familie de bonobo’s en de chimpansees doen daar ook niet moeilijk over. Een groot voorbeeld is de chimpansee Donna, het ‘gender non-conformerend individu’, maar waarom wij dan wel? Zijn we gelijk van die irritante gender-revealparties af.
De Bionieuws /LOBS-columnestafette 2022 is gewonnen door Roos van Zon, namens studievereniging Biota Natura, voor bovenstaande column. Ze krijgt hiervoor een oorkonde en een prijsbedrag van 100 euro opgestuurd. De winnende column is door de redactie van Bionieuws uitgekozen op basis van onder meer leesbaarheid, originaliteit en argumentatie.