DOOR AAFKE KOK - FOTO: ZHBAMPTON - 26-04-2024 - Entomologie
De veldkrekel staat al tsjirpend op zijn zelfgemaakte podium, maar betreedt nu ook het hoogste treetje als Insect van het Jaar.
2024 was al het Jaar van de Wesp, uitgeroepen door onder meer EIS Kenniscentrum Insecten. Ook de zwarte bij werd al verkozen, tot ras van het jaar (zie Nomen, Bionieuws 7). En nu is er nog een insect dat 2024 voor zich gewonnen heeft: de veldkrekel (Gryllus campestris), als Insect van het Jaar. Toch verdienen insecten zoals de veldkrekel meer aandacht, vindt initiatiefnemer van de Insect van het Jaar-verkiezing en insectenkenner Aglaia Bouma. ‘Juist voor soorten die vrijwel nooit in de belangstelling staan of uitsluitend negatief’, meldt ze aan Vroege Vogels .
Om de insecten wat meer podium te bieden, kregen de genomineerden – naast de veldkrekel ook de reuzenertswesp, kuststeenspringer, klimopkevercicade en het veldwespwaaiertje – een ambassadeur. Tv-presentator en schrijver Maurice Lede wist het publiek voor de veldkrekel te winnen. ‘Nog een reden om op de veldkrekel te stemmen: jouw zwoele zomeravond is niet compleet zonder dit geluid’, beargumenteerde hij in een filmpje met krekelgetsjirp op de achtergrond. De negatieve connotatie die met veel insecten gepaard gaat, valt bij de veldkrekel wat dat betreft mee. Ook voor een podium kan de veldkrekel eigenlijk best goed zelf zorgen. ‘De mannetjes knabbelen de grassen en andere vegetatie voor hun holletje weg; zo creëren ze als het ware een podium’, vertelt Bouma. ‘Daarna tillen ze de vleugels wat op, wrijven die over elkaar en dan krijg je dat prachtige geluid.’
Die podia worden in Nederland wel steeds schaarser; het insect is nog maar op een paar heidevelden te vinden. De jaarlijkse excursie waarbij deskundigen op zoek gaan naar de Insect van het Jaar-winnaar zal dus een echte zoektocht worden. Bovendien is de veldkrekel vaak wel goed te horen, maar laat hij zich niet zo snel zien. Naar een verklaring voor de wetenschappelijke naam van de veldkrekel is het minder zoeken. Gryllus is Latijn voor krekel; campestris betekent veld.