DOOR AAFKE KOK_ Geliefd, kleurrijk en hybride. De honderdbladige meiroos is bijna net zo veelzijdig als honderd jaar Vakblad voor Biologen.


De honderbladige roos is een kruisingsproduct met Nederlandse wortels. Foto ImageSelect.

 

Of de Rosa x centifolia echt honderd bloemblaadjes heeft, zoals de naam doet vermoeden (van het Latijnse centum; honderd, en folia; blad), is onbekend. De Zweedse bioloog Carl Linnaeus, die de soortsnaam centifolia bedacht, heeft de bloemblaadjes er vermoedelijk niet op nageteld. Veel zijn het er in ieder geval wel. Misschien wel net zo veel als het aantal blaadjes dat in honderd jaar Vakblad voor Biologen het levenslicht zag. Al overschrijdt dat aantal, met in elk geval de laatste jaren zo’n twintig edities per jaar, toch wel aanzienlijk de honderd.

 

Al die rozenblaadjes geven een boel geur af, en daar was het de kwekers van deze bloem waarschijnlijk precies om te doen. De Rosa x centifolia is dan ook nog steeds een geliefd ingrediënt in parfums. Een groot deel van die geurige bloemblaadjes is afkomstig uit Grasse, een plaatsje in Zuid-Frankrijk. De stad speelt sinds de 17de eeuw een belangrijke rol in de parfumindustrie en staat zelfs bekend als parfumhoofdstad van Frankrijk. Een belangrijk deel van het boek Das Parfum , de roman van Patrick Süskind, speelt zich in die plaats af.


Kruising
Hoe de Rosa x centifolia precies in Grasse terecht is gekomen is onbekend. In 1597 beschrijft botanist John Gerard in het boek Herball de honderdbladige roos als ‘The Great Holland Rose’. Dat is een verwijzing naar de Nederlandse kwekers die de roos ontwikkelden, na kruising met vermoedelijk de Rosa gallica en Rosa damascena . De x in de naam geeft ook aan dat het hier een kruisingsproduct of hybride betreft. Dezelfde Gerard noemt de bloem ook al ‘The Province Rose’, wat er op wijst dat de roos ook destijds al voornamelijk in de Provence in Frankrijk groeide.

 

Naast de benoemingen van Gerard is ook meiroos een bekende wijze om de Rosa x centifolia aan te duiden. Een verwijzing naar de periode waarin de rozen het geurigst zijn en dus geplukt worden voor de fabricage van parfum. Daarmee staat de honderdbladige roos onder meer namen bekend dan het blad voor biologen (Vakblad voor Biologen, Biovisie of Bionieuws) in honderd jaar heeft klaargespeeld.