LET OP: in verband met de coronamaatregelen is vaak een reservering of tijdslot noodzakelijk. De route van deze biotoer (en die van 2016) is ook beschikbaar via Google Maps.


Al fietsend de coronacrisis en al het digitale overleg weg laten waaien. Pak de tweewieler en doe mee aan de tweede Bionieuws Tour de Hollande. Dit keer in vier etappes van noordwest tot zuidoost – of andersom – langs historische hoogtepunten uit de Nederlandse biologie en verantwoorde evenementen: van ambergrijs in Ecomare tot dwalen door een Zuid-Limburgs labyrint.

 

Etappe 4: Nijmegen – Vaals

Na Nijmegen begint het landschap al flink te glooien en na Groesbreek raken de fietsbanden al Limburgse bodem. Missiemuseum in Steyl is prima te bereiken door de Maas te volgen langs de N271. Dit museum dankt haar wonderlijke collectie aan de missionarissen van de Congregatie van Gods Woord die vanaf 1879 uit verre landen opgezette dieren en andere voorwerpen opstuurden.

 

Voor biologen zijn vooral de overweldig ingerichte insectenkabinet en vogel- en zoogdierdiorama’s een bezoekje waard. Een heel ander uitgangspunt heeft de expositie Rock Fossils on Tour in het Natuurhistorisch Museum Maastricht, zo’n 70 kilometer stroomopwaarts. Het toont de humoristische kant van natuurhistorie aan de hand van bizarre fossielen die allemaal genoemd zijn naar pop-, rock- of metalmuzikanten. Een mooie gelegenheid om ook even een blik te werpen op de dit jaar beschreven schedel van ‘wonderkip’ Asteriornis maastrichtensis , het oudst bekende fossiel van een moderne vogel, en natuurlijk de fossiele vertegenwoordigers van de maashagedis of mosasauriërs Bèr, Carlo, Kristine en Lars.

 

Op de slotrit over Plateau van Margraten wordt op de Rijksweg vlak voor Cadier en Keer het voormalige Missiehuis gepasseerd. Dat werd precies vijftig jaar geleden nog met veel bombarie geopend als Natuurwetenschappelijk veldstation (zie ‘Grensoverschrijdend, mislukt avontuurtje’, Bionieuws 20, 2015), ter compensatie voor de grootschalige mergelwinning in de regio. Het veldstation zal slechts drie jaar overleven en de voormalige kloostervleugel is nu onderdeel van zorgcentrum De Keerderberg.

 

Eindbestemming en een prima plaats voor reflectie is het labyrint bij het Drielandenpunt, het ‘grootste en spannendste labyrint van Nederland’. Al dolend vanaf de entree in vlindervorm is het de bedoeling de weg te vinden naar het middelpunt, het groene hart of de kern van het bestaan.

 

missiemuseumsteyl.nl l nhmmaastricht.nl l sma-nederland.nl/missiehuis l drielandenpunt.nl

Ga naar etappe 3