Door Gert van Maanen - Foto: Martin Bergsma / Mediagram / Nationale beeldbank - 04-07-2020 - Biologie

LET OP: in verband met de coronamaatregelen is vaak een reservering of tijdslot noodzakelijk. De route van deze biotoer (en die van 2016) is ook beschikbaar via Google Maps.
Al fietsend de coronacrisis en al het digitale overleg weg laten waaien. Pak de tweewieler en doe mee aan de tweede Bionieuws Tour de Hollande. Dit keer in vier etappes van noordwest tot zuidoost – of andersom – langs historische hoogtepunten uit de Nederlandse biologie en verantwoorde evenementen: van ambergrijs in Ecomare tot dwalen door een Zuid-Limburgs labyrint.
Etappe 1: Texel – Haarlem
De nieuwe interactieve expositie Wonderlijk Wad van Ecomare op Texel is het startpunt van deze biotoer. De tentoonstelling – met spelletjes, filmpjes en animaties – leidt bezoekers door de geologische geschiedenis van Werelderfgoed Waddenzee en langs de vaste bewoners in, op en tussen de wadplaten. In de nabijgelegen Walviszaal even ruiken aan het brokje ambergrijs is welhaast een plicht. De inrichting van deze zaal werd mogelijk door verkoop van vijf brokken stinkende ambergrijs van 83 kilogram uit de endeldarm van een gestrande potvis.
Vanaf Ecomare is het een aangenaam fietstochtje door Nationaal Park Duinen van Texel naar de veerpont, langs uitkijktoren Fonteinsnol en Batterij Den Hoorn. Bij veerhaven ’t Horntje is een glimp op te vangen van het huidige Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Veerdienst TESO zet fietsers in nog geen 25 minuten over naar Den Helder, waar de wortels van het NIOZ liggen. Op de kruin van de zeedijk verrees in juli 1876 het eerste Zoölogisch Station, een vliegende keet die in 1890 transformeert in een – nu verdwenen – gebouw aan de Buitenhaven. Uit dit station ontspruiten uiteindelijk zowel het NIOZ als het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek (RIVO, nu: Wageningen Marine Research).
De laatste heeft nu een nevenvestiging in de schitterende Zeevaartschool (Amsterdamse School, architect Albert Dokter, 1929) aan het Ankerpark.
Om in maritieme sferen te blijven gaat de tocht door naar Hortus Overzee. Voortgekomen uit een voormalige stadskwekerij groeit hier de bonte verzameling planten die uit verre landen zijn meegenomen door marinepersoneel.
Aanraders: Oranjerietuin, Japanse tuin, Caribische agaves, Afrikaanse aloë’s en Tasmaanse boomvarens.
De fietstocht Den Helder-Haarlem voert door een Hollands oerlandschap: de duinen. Van de Donkere Duinen, de Hondsbossche Zeewering tot een randje Kennemer Duinen: vogel- en floraparadijzen, met voor bryologen rond de Hoogovens (Tata Steel) nog de unieke mossoorten kalkpurpersteeltje en schaduwdubbeltandmos.
ecomare.nl l nioz.nl l hortusoverzee.nl

Ga naar etappe 2