Personaliarubriek voor biologen voor 2021, tweewekelijks aangevuld.

 

Dirk Maes
De Vlaamse ecoloog Dirk Maes (1965) van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is in Nijmegen benoemd tot bijzonder hoogleraar insectenbescherming, een leerstoel mogelijk gemaakt door de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting. Hij studeerde biologie aan de Universiteit Gent en promoveerde daar in 2004 op het gebruik van indicatorsoorten in natuurbeheer en -behoud. Hij coördineert bij het INBO de Rode Lijsten en het onderzoek naar ongewervelden, met name bedreigde vlindersoorten als het gentiaanblauwtje.

 

Suzanne McGowan
Met ingang van oktober is de Britse zoetwater- en plantenwetenschapper Suzanne McGowan het nieuwe hoofd aquatische ecologie bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen. Zij studeerde biologie en plantenwetenschappen aan de University of Liverpool en promoveerde daar in 1997 op limnologisch onderzoek in meren van West Midlands. McGowan werkte daarna als Marie Curie research fellow bij de Geologische Dienst van Denemarken en Groenland en als postdoc bij de University of Regina in Canada. Ze is sinds 2013 verbonden aan de University of Nottingham, tot 2016 als hoofd School of Geography en sinds 2017 als hoogleraar zoetwaterwetenschappen.

 

Onno van de Stolpe
Moleculair bioloog Onno van de Stolpe (1959) treedt terug als directeur en CEO van het biotechbedrijf Galapagos dat hij in 1999 oprichtte. Hij studeerde moleculaire wetenschappen in Wageningen en werkte na zijn afstuderen bij Introgene. Onder zijn leiding groeide Galapagos uit van een kleine Leidse start-up tot een bedrijf met een beurswaarde van 12 miljard euro. Sinds
maart 2020 verloor het naar Mechelen verhuisde bedrijf echter 80 procent van zijn beurswaarde, mede omdat het reumamedicijn filgotinib geen goedkeuring verkreeg in de Verenigde Staten.

 

Maria Yazdanbakhsh
Parasitoloog Maria Yazdanbakhsh (1959) ontvangt 13 oktober een Spinozapremie van 1,5 miljoen euro van onderzoeksfinancier NWO. Ze is hoogleraar cellulaire immunologie van parasitaire infecties aan de Universiteit Leiden en afdelingshoofd parasitologie bij het LUMC. Yazdanbakhsh studeerde medische parasitologie aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine en promoveerde in 1987 aan de Universiteit van Amsterdam op de immunobiologie van eosinofiele witte bloedcellen. Als postdoc bestudeerde ze de moleculaire biologie van parasitaire wormen bij Imperial College London. Ze is president van de Nederlandse Vereniging voor Parasitologie en ontving eerder de Leyton Science Research Award, een Marie Curie fellowship en de MSD Award in Human Parasitology.

 

Verschenen in Bionieuws 14 van 18 september 2021


 

SOORTGENOTEN 2021

 

Pim van der Feltz
Econoom en voormalig directeur van Google Nederland Pim van der Feltz (1964) start 1 oktober als algemeen directeur van Natuurmomenten, als opvolger van Marc van Tweel die recent overstapte naar NOC*NSF. Van der Feltz was eerder werkzaam bij T-Mobile, Shell en DDV Management Consultants en is commissaris bij de NS-groep.

 

Richard Lewontin †
De Amerikaanse evolutiebioloog en geneticus Richard Lewontin (1929) is 4 juli op 92-jarige leeftijd overleden. Hij studeerde biologie aan Harvard University en Columbia University, waar hij promoveerde bij evolutiebioloog Theodosium Dobzhansky. Lewontin was van 1973 tot 2003 hoogleraar aan Harvard en is vooral bekend als pionier in de toepassing van gelelektroforese en vanwege zijn kritiek op adaptionisme, het idee dat organismen volledig geoptimaliseerd zijn door natuurlijke selectie. Hij publiceerde als eerste dat er geen genetische basis is voor indeling in menselijke rassen (Evolutionary Biology, 1972). Hij ontving in 1994 de Sewal Wright Award, in 2015 de Crafoord Prize in Biosciences en in 2017 de Thomas Hunt Morgan Medal.


Willem Overmars †
Landschapsarchitect en natuurontwikkelaar Willem Overmars (1943) is 23 juni op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was in 1977 een van de oprichters van het Adviesbureau voor Historische Tuinen en Parken en in 1986 medebedenker van het Plan Ooievaar voor natuurontwikkeling langs de rivieren. Hij is medeoprichter van Bureau Stroming en Stichting Ark in 1989 en promoveerde in 2020 nog aan de Vrije Universiteit op de historische morfologie van de Rhein en Waal bij Nijmegen.

 

Vidi’s
Op 14 juli kende NWO aan 78 ervaren onderzoekers Vidi-subsidies toe van maximaal 800 duizend euro, om in vijf jaar hun eigen onderzoekslijnen te ontwikkelen. Onder de winnaars zijn 32 levenswetenschappers: celbioloog Anna Alemany (LUMC), graslandecoloog Mariska te Beest (UU), mycoloog Robert-Jan Bleichrodt (UU), biomedicus Nienke Bosschaart (UT), biomedicus Marco Demaria (UMCG), biomedicus Jarno Drost (Prinses Maxima Centrum), neurowetenschapper Patrick Forbes (Erasmus MC), biofysicus Krisitina Ganzinger (Amolf), neurowetenschapper Linda Geerligs (RUN), gedragsecoloog Wouter Halfwerk (VU), neurowetenschapper Rick Helmich (Radboudumc), neurowetenschapper Marloes Henckens (Radboudumc), biomedicus Sandra Heskamp (Radboudumc), neurogeneticus Henne Holstege (VUmc), moleculair bioloog Aniek Janssen (UMCU), biofysicus Louise Jawerth (UL), celbioloog Julia Kamenz (RUG),medisch geneticus Marleen Kok (NKI), aquatisch ecoloog Sarian Kosten (RUN), theoretisch ecoloog Ben Martin (UvA), neurowetenschapper Frank Meye (UMCU), neurowetenschapper Vitória Piai (RUN/Radboudumc), stamcelbioloog Maria Rodriguez Colman (UMCU), infectioloog/malaria-onderzoeker Meta Roestenberg (LUMC), biomedicus Ulrich Scherer (LUMC), neurowetenschapper Menno Schoonheim (Amsterdam UMC), marien bioloog Verena Schoepf (UvA), biomedicus Hugo Snippert (UMCU), microbioloog Raymond Staals (WU), biomedicus Ralph Stadhouders (Erasmus MC), milieumicrobioloog Nora Sutton (WU) en milieuwetenschapper Birka Wicke (UU).

 

Verschenen in Bionieuws 13 van 4 september 2021


 

Meta Roestenberg
Infectioloog Meta Roestenberg (1981), hoogleraar humane modellen voor vaccinontwikkeling bij LUMC, kreeg 17 juni de Noorse Letten Prize toegekend van 200 duizend euro. Ze studeerde geneeskunde in Maastricht en promoveerde in 2013 in Nijmegen op onderzoek aan immuniteit tegen malaria. Roestenberg ontving in 2014 een Veni-beurs van NWO, in 2018 de Boehringer-Ingelheimprijs (2018) en in 2020 een Heineken Young Scientist Award.

 

Edwin Pos
De Utrechtse evolutionair ecoloog Edwin Pos (1987), wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen Utrecht, is 10 juni uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2021. Pos studeerde biologie in Utrecht, promoveerde daar in 2018 op de diversiteit van tropische boomsoorten van de Amazone en werkt tevens als universitair docent bij de Utrechtse vakgroep ecologie en biodiversiteit.

 

Nederlandse Biologie Olympiade
De finale van de 31ste editie van de Nederlandse Biologie Olympiade (NBO) is 13 juni gewonnen door vwo 6-scholier Jarik Stoutjesdijk (18) van het Christelijk Gymnasium Utrecht. De top vier bestond verder uit de vwo 6-scholieren Lars Hamelijnck (17, Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther), Samantha Li (18, Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) en Faas Brouwer (16, Maaslandcollege, Oss). Zij vertegenwoordigen Nederland van 18 tot 23 juli op de online Internationale Biologie Olympiade, georganiseerd door gastland Portugal.
De finale van de Biologie Olympiade Junior is gewonnen door twee leerlingen uit Eindhoven: de beste vwo’er is Allie Zong (Lorentz Casimir Lyceum) en de beste havoleerling Jared Biljard (Helder havo/vwo). Zij kregen medailles en een wisselbeker voor school.

 

Proferment
Het consortium Proferment – Solid-state fermentations for protein transformations and palatability of plant-based foods – krijgt 7,5 miljoen euro van het Novo Nordisk Foundation Challenge Programme 2021 voor de ontwikkeling van een nieuw plantaardig voedselconcept. De Utrechtse microbioloog Han Wösten is een van de projectleiders van het consortium waarin Danmarks Teknikske Universitet, Københavns Universitet en Universiteit Utrecht samenwerken

 

Verschenen in Bionieuws 12 van 3 juli 2021


 

Chantal Bleeker Rovers
Internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers (1971) van Radboudumc is benoemd tot hoogleraar uitbraken van infectieziekten in Nijmegen. Ze studeerde geneeskunde in Nijmegen en promoveerde daar in 2007 op de rol van PET-scans bij vaststelling van infectieziekten. Bleeker volgde daarna de opleiding tot internist-infectioloog en is oprichter van het Q-koorts Expertisecentrum van Radboudumc.

 

Johan de Jong
Bioloog Johan de Jong (80), die sinds 1984 een wekelijkse natuurrubriek in het programma Op & Ut voor Omrop Fryslân verzorgde, kreeg 29 mei de Johan de Jong-boom uitgereikt. Dit is de nieuwe naam van een jaarlijkse prijs voor het mooiste particuliere initiatief voor natuurbescherming in Friesland. De Jong was biologieleraar aan het Drachtster Lyceum en vijftig jaar het boegbeeld van de Friese en Nederlandse kerkuilenwerkgroep. De eerste Johan de Jong-boom wordt dit najaar geplant.

 

Mangala Srinivas
Tumorimmunoloog Mangala Srinivas (1980) van Cenya Imaging in Nijmegen is benoemd tot hoogleraar celbiologie en immunologie in Wageningen. Zij volgde 1 mei Huub Savelkoul op, die nu persoonlijk hoogleraar is. Srinivas studeerde biochemie aan de National University of Singapore en promoveerde aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh (Verenigde Staten) op in vivo cell tracking. Srinivas werkte vanaf 2008 bij het Radboudumc en is sinds 2020 wetenschappelijk directeur en mede-oprichter van het bedrijf Cenya Imaging.

 

Bionieuws’ Pub Life Scientist
Biomedisch ingenieur Oscar Stassen van de Technische Universiteit Eindhoven is de winnaar van de Bionieuws' Pub Life Scientist of the Year Award 2021. De postdoc cel-matrix-interacties won bij de afsluiting van het congres NWO Life 2021 de online pubquiz door 11 van 18 vragen correct – en het snelst – te beantwoorden. Stassen kreeg een oorkonde met Gouden Petrischaal, een gratis NIBI-lidmaatschap voor 2021, een kweekset gouden oesterzwammen en gratis toegang tot NWO Life 2022.

 

Wetenschappelijke infrastructuur
In het programma Investeringen NWO-groot voor wetenschappelijke infrastructuur is 21 mei in totaal 20 miljoen euro toegekend. Hiervan ging 4,8 miljoen naar het Laboratorium voor isotopen van geoloog en geochemicus Gareth Davies (VU), 1,5 miljoen naar de Elektronenmicroscoop voor dynamische vastlegging biomaterialen van biochemicus Nico Sommerdijk (Radboudumc) en 3,2 miljoen euro naar het Laboratorium voor meten toxische stoffen van biowetenschapper Thomas Hankemeier (UL).

 

Verschenen in Bionieuws 11 van 12 juni 2021


 

Gerhard Cadée
Bioloog, oud-NIOZ-medewerker en strandjutter Gerhard Cadée uit Texel is benoemd tot lid van verdienste van de KNNV vanwege zijn langdurige en intensieve deelname aan de redactie van Natura en zijn vele lezingen waarmee hij veel KNNV-leden deelgenoot maakte van zijn uitgebreide kennis en hobby’s.

 

ERC Advanced Grants
De European Research Council heeft 22 april Advanced Grants van 2,5 miljoen euro toegekend aan 209 toponderzoekers waaronder 8 Nederlandse of Vlaamse levenswetenschappers: hydrogeograaf Marc Bierkens (UU), chemisch bioloog Geert-Jan Boons (UU), ontwikkelingsbioloog Hans Clevers (Hubrecht Laboratorium-KNAW), biomechanicus Keita Ito (TUE), biotechnoloog Willem Mulder (TUE), humaan geneticus Fernando Rivadeneiro (Erasmus MC), neurobioloog Pierre Vanderhaeghen (VIB) en MRI-onderzoeker Andrew Webb (UL).

 

Hugo de Vriesprijs
Ecoloog Kay Moisan (NIOO-KNAW/WU) en plantenwetenschapper Sjon Hartman (UU) kregen 22 april de Hugo de Vriesprijs 2020. Ze krijgen de prijs van 5000 euro voor hun excellente botanische proefschriften over respectievelijk geurstoffen uit bodemschimmels en de rol van het plantenhormoon ethyleen bij stress door overstroming. Het is voor het eerst dat deze prijs van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging en het Hugo de Vries Fonds aan twee promovendi is toegekend.

 

Lintjesregen
Op 26 april zijn koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan meerdere levenswetenschappers. Kankergeneticus Nicoline Hoogerbrugge (Radboudumc), biochemicus Bert Poolman (RUG), en tumorimmunoloog Jolanda de Vries (Radboudumc) zijn benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Plantenecoloog Hans de Kroon (RU), arctisch ecoloog Maarten Loonen (RUG) en plantenfysioloog Sjef Smeekens (UU) zijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Kas- en tuinmedewerker Hans Vissers van Hortus Botanicus VU / Botanische tuin Zuidas, Natuurhistorisch secretaris Jan Uilenbroek van de KNNV-afdeling Gouda en steenuilenexpert Ronald van Harxen van KNNV-afdeling Oost-Achterhoek zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

 

Microbiologieprijzen
Op de online voorjaarsvergadering van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie op 30 en 31 maart kreeg microbioloog Wouter Versantvoort (RU) de Van Leeuwenhoek Award van 500 euro voor postdocs. De Westerdijk Award voor promovendi van 1000 euro voor algemene microbiologie was voor microbioloog Michiel in ’t Zandt (RU). De Kiem Awards van 500 euro voor jonge microbiologen ging voor algemene microbiologie naar Zheren Zhang (UL), voor medische microbiologie naar Ilse Boekhoud (LUMC) en voor microbiële ecologie naar Nunzia Picone (RU).

 

Verschenen in Bionieuws 10 van 29 mei 2021


 

Jaap van Dissel
Outbreak Management Team-voorzitter Jaap van Dissel (1957) krijgt 31 mei de Akademiepenning van de KNAW voor de wijze waarop hij de overheid wetenschappelijk heeft geadviseerd over covid-19-bestrijding. Van Dissel is directeur van het Centrum van Infectieziekten van het RIVM en hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten in Leiden. Hij studeerde geneeskunde in Leiden en promoveerde daar in 1987 op onderzoek naar afweermechanismen tegen salmonella- en listeriabacteriën. Hij was hoofd infectieziekten van het LUMC en werd in 2013 directeur infectieziekten bij het RIVM.

 

Meta Roestenberg
Infectioloog Meta Roestenberg (1981) is in Leiden aangesteld als hoogleraar humane modellen voor vaccinontwikkeling. Ze studeerde geneeskunde in Maastricht en promoveerde in 2013 in Nijmegen op onderzoek aan immuniteit tegen malaria. Ze is sinds 2014 verbonden aan het LUMC en ontving een Vni-beurs van NWO voor haar onderzoek aan malaria en schistosomiasis. Roestenberg kreeg in 2018 de Boehringer-Ingelheimprijs en in 2020 een Heineken Young Scientist Award.

 

Jorinde Nuytinck
Schimmelonderzoeker Jorinde Nuytinck van Naturalis is voor een dag in de week benoemd tot gastprofessor mycologie aan Universiteit Gent. Ze studeerde biologie in Gent en promoveerde daar in 2005 op taxonomie van melkzwammen
en hun ecomycorrhiza.

 

Amber Verhaar
Bioloog Amber Verhaar (1995) is bij het Instituut Biologie Leiden aangesteld als communicatiemedewerker. Ze studeerde biologie in Wageningen en Leiden, met als specialisatie wetenschapscommunicatie en doorliep een redactiestage bij Bionieuws.

 

Nieuwe KNAW-leden
De KNAW heeft 28 april 23 nieuwe leden gekozen, die 13 september worden geïnstalleerd. Hieronder bevinden zich 7 levenswetenschappers: evolutionair rekenkundige Thomas Bäck (1963, UL), microbioloog Marc Bonten (1964, UMC Utrecht), patholoog Pancras Hogendoorn (1960, UL/LUMC), immunoloog Ton Schumacher (1965, NKI/LUMC), epidemioloog Eline Slagboom (1960, LUMC), biochemicus Dolf Weijers (1976, WUR) en milieu-onderzoeker Guido van der Werf (1972, VU). Moleculair bioloog Vishva Dixit (1956) van Genentech is gekozen tot buitenlands lid.

 

NLSEB-posterprijzen
Op de NLSEB meeting van 19 en 20 april zijn posterprijzen van 100 euro toegekend aan entomoloog Elise Fruitet (Max Planck Institute for Chemical Ecology) en geneticus Lennart van de Pepper (WUR).

 

Verschenen in Bionieuws 9 van 15 mei 2021


 

Leon Braat †
Economisch ecoloog Leon Braat (1952) is 25 maart overleden. Hij studeerde biologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde daar in 1992 als medeweker van het Instituut voor Milieuvraagstukken op economisch-ecologische analyses voor bosbeheer in Nederland. Hij werkte van 2007 tot 2015 bij onderzoeksinstituut Alterra aan ecosysteemdiensten. Braat was nauw betrokken bij de The Economics of Ecosystems and Biodiversity-studie (TEEB, 2005-2011) en was in 2011 mede-oprichter en eerste hoofdredacteur van tijdschrift Ecosystem Services.

 

Pieter Hoffs †
Veredelaar en leliekweker Pieter Hoffs (1953) is 13 april overleden. Hij bouwde in West-Friesland het grote veredelingsbedrijf Hoff Quality First op en richtte zich sinds 2003 op de ontwikkeling van de waterbesparende planttechnologie Groasis voor herbebossing van droge gebieden, beter bekend als Waterboxx, Growboxx en Waterfilter Boxx. Hoffs werd in 2010 onderscheiden met de internationale Popular Science Best Innovation-prijs en in 2016 benoemd tot Nationaal Icoon.

 

Vici’s
Onderzoeksfinancier NWO heeft 14 april Vici-subsidies van 1,5 miljoen euro toegekend aan 33 wetenschappers, om de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn en eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Hieronder zijn 13 levenswetenschappers: biogeoloog Veerle Cnudde (UU), moleculair geneticus Lude Franke (UMCG), bioinformaticus Jingyuan Fu (UMCG), moleculair biofysicus Chirlmin Joo (TUD), evolutionair ecoloog Toby Kiers (VU), medisch biotechnoloog Lorenzo Moroni (UM), celgeneticus Benjamin Rowland (NKI), evolutiebioloog Colin Russell (Amsterdam UMC), ontwikkelingsbioloog Kirsten ten Tusscher (UU), moleculair bioloog Michiel Vermeulen (RU), farmacoloog Tina Vermonden (UU), immunoloog Femke van Wijk (UMC Utrecht) en medisch bioloog Inge Zuhorn (UMCG).

 

Innovation for Health-awards
Op de Innovation for Health-conferentie van 15 en 16 april is de Axon Innovation for Health Award van 5000 euro uitgereikt aan Katrien Reynders-Frederix van de Rotterdamse biotech-startup Pan Cancer T. De eerste Henri Termeer Transatlantic Connections Award voor ondernemers in de levenswetenschappen ging naar Joshua Cohen en Justin Klee van Amylyx Pharmaceuticals in Boston en Eline Vrijland van Hybridize Therapeutics in Leiden. De prijs bestaat uit een fellowship bij de Termeer Foundation, genoemd naar de Nederlandse biotechnoloog Henri Termeer (1946-2017), van 1983 tot 2011 directeur van Genzyme (nu Sanofi Genzyme) in Boston/Cambridge, Massachusett.

 

Verschenen in Bionieuws 8 van 24 april 2021


 

Charles Boucher †
Klinisch viroloog Charles Boucher (1958) is 26 februari in zijn woonplaats Utrecht overleden. Hij was sinds 2008 hoogleraar antivirale therapie bij het Erasmus MC in Rotterdam en sinds 2000 wetenschappelijk directeur van het in Utrecht gevestigde Virology Education, dat zich richt op de organisatie van virusgerelateerde symposia en medische kennisuitwisseling. Boucher studeerde geneeskunde in Amsterdam en promoveerde in 1993 bij Amsterdam Medisch Centrum op onderzoek aan het aids-virus hiv. Hij was onder meer coördinator van meerdere Europese projecten op het gebied van transmissie van resistente hiv en voorzitter van de European Society for Antiviral Research.

 

Marcel Levi
Medicus en nieuwe NWO-directeur Marcel Levi (1964) is per 1 april voor een dag in de week benoemd tot hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was tot eind maart hoogleraar bij en bestuursvoorzitter van University College London Hospitals. Levi studeerde geneeskunde in Amsterdam en promoveerde daar in 1991 op het mechanisme van bloedstolling. Levi was daarna achtereenvolgens internist, hoogleraar interne geneeskunde en – van 2000 tot 2017 – bestuursvoorzitter van AMC Amsterdam. Bij NWO volgt hij als voorzitter biofysicus Stan Gielen op.

 

Amrapali Zaveri Awards
Systeembioloog Ilja Arts van het Maastricht Centre for Systems Biology (MaCSBio) kreeg 9 maart de Amrapali Zaveri Data Science Award voor haar voorstel om een MaCSBio Science Day te organiseren over Gender in Systems Biology. De Amrapali Zaveri Award for Early Career Data Scientists ging naar neurowetenschapper Anna Schueth, postdoc van Universiteit Maastricht (UM). De prijzen zijn een initiatief van het UM Institute of Data Science ter ere van hun in 2020 op zeer jonge leeftijd overleden collega, de Indiase bioinformaticus en postdoc Amrapali Zaveri.

 

NWO Perspectief
Onderzoeksfinancier NWO maakte 1 april de toekenning van 22 miljoen euro bekend voor zes consortia die in het Perspectief-programma gaan werken aan ‘technologische innovatie met economisch potentieel’. Het AquaConnect-consortium van de Wageningse milieutechnoloog Huub Rijnaarts gaat nieuwe waterzuiveringstechnologieën voor afvalwater en brak grondwater ontwikkelen. Het Smart Organ-on-Chip-consortium van de Eindhovense microtechnoloog Jaap den Toonder legt zich toe op ontwikkeling van organen op een chip die op industriële schaal geschikt zijn als darm-, huid- en gewrichtsmodellen.

 

Verschenen in Bionieuws 7 van 10 april 2021


 

Jan Bokdam †
Ecoloog Jan Bokdam (1946) is 22 januari in zijn woonplaats Bennekom overleden. Hij studeerde tropische houtteelt in Wageningen en promoveerde daar in 2003 op onderzoek aan begrazers op de Wolfhezerheide. Hij werkte als docent  plantkunde en bosecologie aan de Université Nationale du Zaire te Kisangani en ecoloog bij Staatsbosbeheer in Brabant. Hij was van 1980 tot zijn pensionering verbonden aan de leerstoelgroep natuurbeheer en plantenecologie van Wageningen Universiteit.

 

Ammodo Science Awards 2021
Aan vier Nederlandse mid-career levenswetenschappers is 8 maart een Ammodo Science Award voor fundamenteel onderzoek toegekend. Medisch geneticus Annemieke Aartsma-Rus (1977), hoogleraar translationele genetica bij het LUMC, krijgt de prijs voor haar fundamentele onderzoek aan de ziekte van Duchenne. Ze studeerde biomedische wetenschappen in Leiden en promoveerde daar in 2004 op onderzoek aan exon skipping. Biomedisch technoloog Patricia Dankers (1978), hoogleraar biomedische materialen en chemie in Eindhoven, is onderscheiden voor haar onderzoek aan synthetische biomaterialen. Zij studeerde biochemie in Nijmegen en promoveerde in 2006 op onderzoek aan supramoleculaire biomaterialen. Neurobioloog Floris de Lange (1977), hoogleraar waarneming en cognitie in Nijmegen, krijgt de prijs voor zijn onderzoek aan het ontstaan van waarnemingen uit neurobiologische processen in de hersenen. Hij studeerde kunstmatige intelligentie in Nijmegen en is sinds 2009 onderzoeksleider bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Oncoloog Louis Vermeulen (1984), hoogleraar moleculaire oncologie bij Amsterdam UMC, is onderscheiden voor zijn onderzoek aan de genetische ontsporingen die darmkanker veroorzaken. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar in 2010 op de rol van kankerstamcellen. De Ammodo Science Awards van ieder 300 duizend euro zijn dit jaar voor de vierde keer toegekend.

 

Future for Nature Awards
De jaarlijkse Future for Nature Awards voor getalenteerde, internationale natuurbeschermers worden dit jaar toegekend aan de Chileense Karolina Araya Sandoval (34), de Iraanse Mohsen Rezaie-Atagholipour (35) en de Guatamalteekse Monica Torres (32) voor de bescherming van respectievelijk de kolibrie Eulidia yarrellii, haaien en roggen, en de krokodilhagedis Abronia campbelli. De prijzen van 50 duizend euro worden 21 mei virtueel uitgereikt.

 

Verschenen in Bionieuws 6 van 27 maart 2021


 

Mette Hazenberg
Immunoloog Mette Hazenberg (1971) is aan de Universiteit van Amsterdam benoemd tot hoogleraar inwendige geneeskunde, in het bijzonder celtherapie in de hematologie. Ze studeerde geneeskunde in Amsterdam en promoveerde daar in 2002 op onderzoek bij Sanquin Research naar de rol van T-cellen bij hiv-infectie. Ze was postdoc bij Gladstone Institute of Virology and Immunology in San Francisco en UMC Utrecht. Sinds 2005 werkt ze bij AMC/Amsterdam UMC en doet als hematoloog onderzoek naar stamceltransplantatie en tumorimmunologie.

 

Jessica Zweers
Docent biologie en medisch laboratoriumonderzoek Jessica Zweers van Hanzehogeschool Groningen is een van de vier genomineerden voor Docent van het Jaar 2021. Ze studeerde farmaceutische wetenschappen in Groningen en promoveerde in 2011 bij het UMCG op onderzoek aan membraaneiwitoverproductie in Bacillus subtilis. De finale van Docent van het Jaar vindt 21 april plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

 

Nvbmb prize 2021 / Westenbrink Prize 2019/2020
De Nvbmb prize 2021 voor postdocs van de Nederlandse Vereniging voor Biochemie en Moleculaire Biologie is toegekend aan nanobioloog Thom Sharp van het LUMC. De H.G.K. Westenbrinkprijs 2019-2020 gaat naar de Utrechtse onderzoeker João Medeiros Silva voor zijn proefschrift Towards the physiologically relevant state with high-resolution solid-state NMR. Deze prijzen van ieder 2.000 euro worden uitgereikt op het Nvbmb-voorjaarssymposium van 31 maart.

 

Groenste Politicus 2020
Eurocommissaris Frans Timmermans is 3 maart door Natuurmonumenten uitgeroepen tot Groenste Politicus 2020,
vanwege zijn ‘onvermoeibare inzet om Europa op een groene koers te krijgen’.

 

C2W
Maandblad C2W voor chemici en levenswetenschappers wordt per 1 april door uitgeverij Bèta Publishers overgedragen aan de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV). Het tijdschrift krijgt een nieuw uiterlijk, een nieuwe website en de digitale edities komen te vervallen. Medisch bioloog Erwin Boutsma blijft hoofdredacteur en gaat de nieuwe formule samen met de KNCV verder ontwikkelen. C2W begon in 1903 als Chemisch Weekblad en nieuwsorgaan van de KNCV. Vanaf 1999 verscheen het nog twintig keer per jaar en in 2004 werd de officiële titel C2W, uitgebracht door Bèta Publishers (sinds 2016 onderdeel van Vakbladen.com).

 

Verschenen in Bionieuws 5 van 13 maart 2021


 

Somaya Ben Allouch
Communicatiewetenschapper en kunstmatige intelligentie-expert Somaya Ben Allouch (1979) is benoemd tot bijzonder hoogleraar human-system interaction for health and wellbeing aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Bèta Plus in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA), waar Ben Allouch als lector werkzaam blijft. Zij studeerde toegepaste communicatiewetenschap bij Universiteit Twente en promoveerde daar in 2008 op toepassingen van kunstmatige intelligentie in woningen. Ben Allouch leidde de onderzoeksgroep technology, health & care van Hogeschool Saxion, was gastonderzoeker bij Stanford University en is sinds 2018 lector digital life bij de HvA.

 

Rob Collin
Moleculair geneticus Rob Collin (1978) is in Nijmegen benoemd tot hoogleraar moleculaire therapie voor erfelijke netvliesaandoeningen. Hij studeerde scheikunde in Nijmegen en promoveerde daar in 2005 op de rol van eiwitten in de ziekte van Alzheimer. Collin werkte als postdoc bij Radboudumc, in 2010 met een veni-subsidie aan de University of Pennsylvania in Philadelphia, en is sindsdien verbonden aan de afdeling humane genetica van Radboudumc.

 

Eileen Moyer
Medisch antropoloog Eileen Moyer is benoemd tot hoogleraar anthropology of ecology, health and climate change aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij studeerde culturele antropologie en Engels aan de University of Iowa in Iowa City en promoveerde in 2003 in Amsterdam op gezondheidsrisico’s van straatjeugd in Dar es Salaam, Tanzania. Moyer werkt sindsdien aan de UvA aan sociale aspecten van hiv.

 

Durk Stegwee †
De Amsterdamse plantenfysioloog Durk Stegwee (1925) is 4 februari op 95-jarige leeftijd in Wageningen overleden. Hij studeerde biologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar in 1955 op het metabolisme van de wortelschimmel Ophiostoma multiannulatum. Hij werd in 1965 lector plantenfysiologie en was van 1967 tot 1975 hoogleraar
fysiologie der planten en farmacognosie en daarna tot 1987 hoogleraar plantenfysiologie in Amsterdam. Hij deed veel onderzoek aan fotosynthese en geniet bekendheid onder menig biologiestudent als mederedacteur van het leerboek Plantenfysiologie (1983), samen met zijn Leidse en Wageningse collega’s Anton Quispel en Rienk Brouwer.

 

Verschenen in Bionieuws 4 van 27 februari 2021


 

Jaap Mook †
Entomoloog Jaap Mook (1928) is 1 februari in Leiden overleden. Hij studeerde biologie in Groningen en promoveerde daar in 1967 op onderzoek naar verspreiding en overleving van rietvliegen. Hij werkte vanaf 1955 bij het biologisch veldlab voor de IJsselmeerpolders van het Instituut voor Oecologisch Onderzoek (nu NIOO-KNAW) in Kampen en later bij vestigingen hiervan in Arnhem en Heteren.

 

Jaap van der Meer
Wiskundig bioloog Jaap van der Meer (1959) is in Wageningen benoemd tot buitengewoon hoogleraar Sustainable Marine Food Production, een leerstoel gefinancierd door Wageningen Marine Research (WMR). Hij studeerde biologie aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en promoveerde in 1997 in Groningen op populatiedynamiek van vogels en hun prooien. Van der Meer werkte van 1989 tot 2019 bij het NIOZ en is sinds 2019 bij WMR. Sinds 2007 is hij al bijzonder hoogleraar mariene populatiebiologie bij de VU.

 

Jaap Mennema †
Plantentaxonoom en stadsecoloog Jaap Mennema (1930) is in Den Haag overleden. Hij studeerde biologie in Leiden, werkte enige jaren als leraar in het middelbaar onderwijs en werd in 1965 medewerker bij het Rijksherbarium in Leiden. Daar werkte hij onder meer aan de Atlas van de Nederlandse Flora en promoveerde in 1989 op onderzoek aan het plantengeslacht Lamium (dovenetels). In 1988 werd hij stadsecoloog in Den Haag. Na zijn pensionering was Mennema actief voor de Heimans en Thijsse Stichting en KNNV-afdeling Den Haag.

 

Jac Niessen
Bioloog Jac Niessen (1955) nam 1 februari afscheid als wetenschapsvoorlichter van Wageningen University & Research (WUR). Hij deed de lerarenopleiding biologie en scheikunde in Tilburg en studeerde daarna biologie in Nijmegen. Niessen werkte vanaf 1986 als redacteur voor Foundation Scientific Research en Stam Tijdschriften, onder meer voor het Landbouwkundig Tijdschrift en Bionieuws. Hij werd in 1992 wetenschapsvoorlichter bij NWO en stapte in 2003 over naar de WUR.

 

ERC Proof of Concept Grants
De European Research Council heeft 55 onderzoekers een ERC Proof of Concept Grant van 150 duizend euro toegekend voor commerciële exploitatie van hun onderzoek. Hieronder bevinden zich biotechnoloog Frank Hollmann (TU Delft), medisch biotechnoloog Davide Iannuzzi (VU Amsterdam), biomechanicus Sarthak Misra (UT Enschede), celbioloog Rebekka Schneider-Kramann (Erasmus MC Rotterdam / Uniklinik RWTH Aachen, DE) en medisch bioloog Mangala Srinivas (CSO Cenya Imaging, Arnhem).

 

Verschenen in Bionieuws 3 van 13 februari 2021


 

Dirk Inzé
Moleculair bioloog Dirk Inzé (1957) van Universiteit Gent is benoemd als lid van de wetenschappelijke raad van de European Research Council. Hij studeerde biologie in Gent en promoveerde daar in 1984 op biotechnologisch onderzoek aan tumorvorming bij planten. Hij werd in 1990 onderzoeksdirecteur van het Franse instituut voor landbouwonderzoek INRA en in 1995 hoogleraar plantengenetica in Gent. Hij is oprichter van biotechbedrijf CropDesign, sinds 2006 onderdeel van BASF Plant Science. Inzé is sinds 2002 wetenschappelijk directeur van het Center for Plant Systems Biology van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, ontving in 2017 de World Agriculture Prize en is in 2020 gekozen als lid van Academia Europaea.

 

Feike Sijbesma
Medisch bioloog en voormalig DSM-topman Feike Sijbesma (1959) ontving 22 januari een eredoctoraat van Rijksuniversiteit Groningen. Sijbesma studeerde medische biologie in Utrecht en bedrijfskunde in Rotterdam en begon zijn loopbaan bij Gist Brocades. Hij werd in 1998 directeur en was van 2007 tot 2020 bestuursvoorzitter van chemieconcern DSM. Sijbesma werd eind 2018 door de Volkskrant uitgeroepen tot de invloedrijkste Nederlander en stond in maart 2019 op nummer 1 in de Top Tien Biologische Boegbeelden van Bionieuws.

 

Beijerinck Virologie Prijzen
Moleculair viroloog Ralf Bartenschlager (1958) krijgt de M.W. Beijerinck Virologie Prijs van 35 duizend euro voor zijn bijdragen aan de strijd tegen hepatitis C. Hij is hoogleraar en hoofd moleculaire virologie bij de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en hoofd virus-geassocieerde kanker van het German Cancer Research Center. De Beijerinck Premie voor jonge virologen van 25 duizend euro gaat naar evolutiebioloog Sebastian Lequime (1988) van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences. Hij ontvangt deze premie voor zijn onderzoek naar virusevolutie en zijn communicatie via YouTube-kanaal Vir(Ev)o. De prijzen zijn toegekend door de KNAW en worden 5 maart uitgereikt op het Dutch Annual Virology Symposium.

 

Redactieadviesraad Bionieuws
Wetenschapsjournalist Martin Enserink (Science) en ecoloog Liesbeth Bakker (NIOO/WUR) zijn toegetreden tot de Redactieadviesraad van Bionieuws voor respectievelijk de werkvelden ‘journalistiek’ en ‘ecologie’. Voor het werkveld ‘onderwijs’ treedt biologiedocent Arnoud van Zoest (De Werkplaats Kindergemeenschap, Bilthoven) aan als opvolger van Roon Bakels (Hogeschool Rotterdam). Als vertegenwoordiger ‘zoölogie’ namens de Koninklijke Nederlandse Dierkundige Vereniging neemt vijgwesponderzoeker Aafke Oldenbeuving (Naturalis) de zetel over van dierfysioloog Peter Klaren (RU).

 

Verschenen in Bionieuws 2 van 30 januari 2021


 

Jules Philippona †
Vogelonderzoeker Jules Philippona (1924) is 18 november in Warnsveld op 96-jarige leeftijd overleden. Hij was leraar aardrijkskunde, maar onder biologen vooral bekend als ganzenonderzoeker en lid van de Ganzenwerkgroep Nederland. In 1969 ontving hij de Heimans en Thijsse Prijs.

 

Descartes-Huygensprijs
De Groningse evolutie-ecoloog Rampal Etienne (1971) krijgt de Descartes-Huygensprijs 2020 van 23 duizend euro voor zijn onderzoek aan soortsvorming en bijdrage aan Frans-Nederlandse onderzoekssamenwerking. Hij studeerde fysica, wetenschapsfilosofie en milieuwetenschappen in Utrecht en Nijmegen, en promoveerde in 2002 in Wageningen op wiskundige modellering van metapopulaties. Etienne werkt sinds 2004 in Groningen en is daar sinds 2016 hoogleraar evolutionaire ecologie. De Descartes-Huygensprijs wordt 12 februari uitgereikt en is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Frankrijk.

 

Machiavelliprijs
De Machiavelliprijs 2020 is toegekend aan viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) en intensivist Diederik Gommers (Erasmus MC/Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) voor hun ‘niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek’. Marion Koopmans (1956) studeerde diergeneeskunde en microbiologie in Utrecht en promoveerde daar in 1990 op onderzoek aan het torovirus bij runderen. Ze was hoofd virologie bij het RIVM en is sinds 2006 hoogleraar in Rotterdam en hoofd Viroscience van Erasmus MC. In 2018 ontving Koopmans een Stevin Premie van NWO. Koopmans is adviseur van de World Health Organization en de Europese Commissie.

 

KNAW-Early Career Awards
Twaalf jonge onderzoekers krijgen 15 februari een KNAW Early Career Award van 15 duizend euro, waaronder drie levenswetenschappers: ecoloog Michiel Veldhuis (1985) van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar ecosystemen en klimaatverandering, humaan geneticus Hieab Adams (1990) van Erasmus Universiteit Rotterdam voor zijn onderzoek aan hersenaftakeling en moleculair bioloog Tineke Lenstra (1984) van het Nederlands Kanker Instituut voor haar onderzoek naar genregulatie.

 

Museumprijs 2020
De BankGiro Loterij Museumprijs 2020 van 100 duizend euro is toegekend aan natuurmuseum Naturalis. Van het prijsgeld bouwt het Leidse museum een professionele studio.

 

Verschenen in Bionieuws 1 van 16 januari 2021