Door Gert van Maanen - FOTO: IMAGESELECT - 18-01-2022 - Entomologie
Met dengue besmette muggen (Aedes aegypti) bijten vaker en korter, waardoor ze efficiënter het virus overdragen.
Een met het dengue-knokkelkoortsvirus geïnfecteerde mug is drie keer zo efficiënt in het via beten overbrengen van het virus.
Gelekoortsmuggen (Aedes aegypti) blijken hun bijtgedrag aan te passen als ze met het denguevirus zijn besmet. Hierdoor dragen ze dit knokkelkoortsvirus via beten drie keer zo efficiënt over als muggen die niet geïnfecteerd zijn dat gedragsmatig zouden doen.
Dit berekenen Singaporese en Franse onderzoekers op basis van experimenteel onderzoek dat zij 18 januari publiceren in PNAS (10 januari online). Hiertoe volgden en manipuleerden zij het bijtgedrag van de muggen op verdoofde muizen in een speciale opstelling met videocamera’s. A. aegypti-muggen staan al bekend als hardnekkige bijters en verwoestende vectoren, die zowel gele koorts, zika, dengue en chikungunya via bloedmaaltijden kunnen overdragen. In dit onderzoek is nu vastgesteld dat infectie met het denguevirus het bijtgedrag verandert. Computeranalyses aan tachtig gedragsparameters laten onder meer zien dat besmette vrouwelijke muggen minder goed in staat zijn hun zuigsnuit (proboscis) in de gastheer te plaatsen. Hierdoor hebben ze meer van zulke kortere beten nodig om voldoende bloed te verzamelen. Dit resulteert in meer virusoverdracht, concluderen de onderzoekers. Die verhoogde transmissie verklaart volgens hen ook de veldwaarneming dat denguesymptomen soms bij meer mensen in hetzelfde huishouden optreden, ook als er erg weinig muggen in huis aanwezig zijn.