De rietvoorn die ecoloog Twan Stoffels uit de campusvijver heeft gevist, gaat al snel van hand tot hand.Foto: Guy Ackermans.

‘Biodiversiteit zit overal, ook dicht bij huis’ is de boodschap op de afsluitende publieksdag van de Biodiversity Challenge in Wageningen. Universität Hohenheim bij Stuttgart won met 2.087 geïdentificeerde soorten op hun campus de Europese BioBlitz.

‘Wie wil weleens een vis vasthouden?’, vraagt aquatisch ecoloog Twan Stoffels. Een meisje steekt aarzelend haar vinger omhoog en krijgt een rietvoorn aangereikt. Al snel gaan er meer handjes richting de waterbak om een rietvoorn te voelen, die kort daarvoor nog in de vijver op de Wageningse campus zwom. Stoffels is zaterdag 1 juli een van de vele gidsen van de soortenjacht op de afsluitende publieksdag van de Biodiversity Challenge waaraan ruim zeshonderd mensen deelnamen. In plukjes trekken overal groepjes mensen – vanwege de regen vaak uitgerust met paraplu’s – over de campus.

Ecoloog Liesje Mommer, hoogleraar plantenecologie en natuurbeheer en initiatiefnemer van het Wageningen Biodiversity Initiative (WBI, zie interview ‘Niks doen, is niet langer te verkopen’, Bionieuws, 18 september 2021), is supertrots. ‘WBI-coördinator Mieke de Wit heeft echt haar longen uit haar lijf gerend en docent biosystematiek Casper Quist verzorgt al bijna tien weken lang non-stop excursies op de campus, in Nederland en in de Pyreneeën met studenten.

Het geeft – ook medewerkers en studenten – het besef dat biodiversiteit overal zit, ook dicht bij huis en werkplek, recht onder onze neus.’ Er zijn donkere wolken – stikstofcrisis, geen landbouwakkoord en gedoe rond de Europese natuurherstelwet –, maar Mommer blijft optimistisch: ‘We moeten niet depressief worden, er is nog een beetje tijd het tij te keren. Als we met z’n allen aan de bak gaan.’ Ook in haar openingscollege schetst Mommer de ernst van het probleem – ‘Met minder biodiversiteit verliezen ecosystemen hun stabiliteit’ –, maar ook perspectief: ‘Het is onze schuld, niet van een meteoriet, maar dat betekent ook dat we er zelf iets aan kunnen doen, in ons dagelijks leven.’

Aan de BioBlitz van de Challenge namen zeventien universiteiten van de Association for European Life Sciences Universities deel. Winnaar werd de Universität Hohenheim, die op hun bosrijke campus bij Stuttgart 2.087 soorten wisten te identificeren, gevolgd door Sveriges Lantbruksuniversitet met 1.873 soorten, KU Leuven met 1.452 soorten en – net buiten de top drie – Wageningen met 1.368 soorten (observation.org, 1 juli). ‘We kunnen vast beter als we alle WUR-terreinen afschuimen’, glimlacht Mommer. ‘Meer kennis en competitie is altijd welkom, dus ik hoop dat de volgende keer meer Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen deelnemen. Want je kunt op één plek hard duwen, maar het werkt beter als we op heel veel plekken tegelijk trekken aan biodiversiteit.’