Mensen hoeven niet bang te zijn voor de exotische Australische huisspin (Badumna longinqua). Foto: ImageSelect.

De Australische huisspin is aan een opmars bezig, en lijkt nu ook Nederland te veroveren.

Het was perfect nieuws voor komkommertijd: de Australische huisspin (Badumna longinqua) vestigt zich in Nederland. Nature Today meldde de komst van de spin op 17 augustus, waarna verschillende media aanhaakten – vaak met ‘help!’ in de kop. Dat laatste is onnodig, want de Australische huisspin is ongevaarlijk voor mensen. Met een lichaam van maximaal 1,5 centimeter is het ook geen enorme joekel.

Zoals de gewone naam van de spin suggereert leeft ‘ie graag dicht bij de mens; in of bij gebouwen, of bij struiken of bomen in stedelijk gebied. Hij trekt zich meestal terug in een holletje achter zijn kriskras geweven web.

Hoewel B. longinqua van oorsprong uit Australië komt, heeft hij inmiddels al een groot deel van de wereld veroverd. Sinds 2010 zijn er ook meldingen van de spin in Europa, met vooral uitgebreide vestigingen in Engeland. In Nederland verscheen de eerste foto van de Australische huisspin in oktober 2021 op waarneming.nl. Meer waarnemingen volgden, onder meer van een aardige populatie op een industrieterrein in Uithoorn. Deze zomer waren Ede en Almere aan de beurt. EIS Kenniscentrum Insecten verwacht dat B. longinqua nu aan een opmars begint.

De Australische huisspin behoorde eerder onder meer tot het genus Amaurobius en Ixeuticus maar belandt uiteindelijk bij Badumna. Typesoort is Badumna hirsuta, een spin die de Zweedse arachnoloog Tamerlan Thorell op Java vindt en in 1890 beschrijft. Een etymologische verklaring zit daar niet bij, hij vermeldt enkel ‘Nom. propr. mythol.’. Een verwijzing naar gelijknamige Scandinavische boselfjes? In het Indonesisch betekent badumna slecht; ook daar kan Thorell door geïnspireerd zijn.

Soortstoevoeging longinqua, toe te schrijven aan arachnoloog Ludwich Koch (Beschreibungen neuer Arachniden und Myriapoden, 1967), is makkelijker te verklaren. Het is Latijn voor ‘ver weg’ of ‘buitenlands’; de Duitser vond de spin in het Australische Brisbane. Voor Nederland lijkt die naam ondertussen niet zo toepasselijk meer.