Predatoren kunnen prachtkevers lastig vinden, juist door hun kleurrijke schild.

 

Het glanzende kleurenscala van prachtkevers (Sternocera aequisignata) zorgt ervoor dat de insecten minder opvallen. De uiteenlopende kleuren groen, blauw, paars en zwart – afhankelijk van het oogpunt waaruit wordt gekeken – laat de kevers opgaan in hun drukke leefomgeving.

 

Daarmee bewijzen onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk dat het dragen van opvallende kleuren niet alleen een trade-off voor seksuele selectie hoeft te zijn, maar dat opvallende kleuren ook juist kunnen camoufleren (Current Biology, 23 januari). Het onderzoeksteam deed hiervoor zoek- en herkenningstesten met zowel vogels als mensen.

 

Uit de testen bleek dat kevers voor beide groepen moeilijk te vinden waren. Dat mensen de prachtkevers ook minder goed konden vinden dan enkelkleurige controles geeft aan dat het bij deze dieren echt om camouflage gaat. De onderzoekers redeneren dat als alleen vogels de insecten niet zouden vinden, het ook zo zou kunnen zijn dat ze ervoor kiezen om de insecten niet op te eten, omdat de kevers met hun kleuren aangeven giftig te zijn.

 

De nanostructuren in de vleugelkappen van de kevers weerspiegelen een scala aan metallic kleuren, afhankelijk van de hoek waarin het licht erop valt. Hierdoor waren vooral op glanzende bladeren de insecten niet te onderscheiden van hun omgeving. Volgens de onderzoekers creëren de kleuren een illusie van inconsistente kenmerken en diepte, waardoor de kever beter opgaat in de omgeving en potentiële predatoren in de war schopt.