Door Gert van Maanen - Foto: Martin Bergsma / Mediagram / Nationale beeldbank - 04-07-2020 - Biologie

LET OP: in verband met de coronamaatregelen is vaak een reservering of tijdslot noodzakelijk. De route van deze biotoer (en die van 2016) is ook beschikbaar via Google Maps (tinyurl.com/ybuzhnfe).
Al fietsend de coronacrisis en al het digitale overleg weg laten waaien. Pak de tweewieler en doe mee aan de tweede Bionieuws Tour de Hollande. Dit keer in vier etappes van noordwest tot zuidoost – of andersom – langs historische hoogtepunten uit de Nederlandse biologie en verantwoorde evenementen: van ambergrijs in Ecomare tot dwalen door een Zuid-Limburgs labyrint.
Etappe 3: Rhenen – Nijmegen
Enkele kilometers na de Grebbeberg en nog net op Utrechtse bodem is een van de eerste projecten van het in 1986 gelanceerde Plan Ooievaar te aanschouwen. Een plan om rond Nederlandse rivieren natuur en stromend water weer meer ruimte te bieden. Hiervoor is in 1992 bij rivieroeverreservaat De Blauwe Kamer de zomerdijk doorgestoken en zijn koniks en galloways als grazers uitgezet. Vanuit de observatiehut is de resulterende enorme vogeldichtheid te observeren: vooral aalscholvers en lepelaars zijn hier vaste klanten, de geplande zwarte ooievaar nog niet.
In Wageningen en Nijmegen is vervolgens te zien hoe door universiteiten verweesde botanische tuinen het tegenwoordig doen. De Wageningse botanische tuin De Dreijen is nu in beheer bij Beeldengalerij Het Depot, waardoor de tuin er strak onderhouden bijligt en het publiek gratis kan genieten van exposities van torso’s met een botanische uitloop. Even verderop is Arboretum Belmonte in veilige handen van een stichting en bloeien daar deze zomer nog steeds de bijzondere historische rozen uit de voormalige universiteitscollectie. Het uitzicht van Belmonte over de uiterwaarden, Nederrijn en Betuwe blijft adembenemend. Via het al zichtbare Lexkesveer vervolgt de route naar de nog altijd noodlijdende Hortus en Theetuin Nijmegen, met een mogelijke tussenstop voor een fikse wandeling door natuurontwikkelingsgebied De Ooijpolder bij Tiengeboden. Hortus Nijmegen is geïnspireerd op natuurbeschermer Jac. P. Thijsse en doordrenkt van het gedachtegoed van vegetatiekundige Victor Westhoff, samen met Hanneke den Held de makers van het iconische standaardwerk Plantengemeenschappen in Nederland uit 1969. Het wordt dapper in stand gehouden door de inzet van zo’n zestig vrijwilligers.
utrechtslandschap.nl/blauwe-kamer l hetdepot.nl l belmontearboretum.nl l wandelenindeooijpolder.nl l hortusnijmegen.nl

Ga naar etappe 2 | Ga naar etappe 4