Ook in 2025 komt er weer een columnestafette in samenwerking met het Landelijke Overleg Biologie Studenten.

Voor de 10de en laatste keer houden Bionieuws en het Landelijk Overleg Biologie Studenten (LOBS) in 2025 weer een columnestafette. Hierbij verzorgen studenten van de acht aangesloten studieverenigingen bij toerbuurt een column, van GLV Idun in Groningen tot Biota Natura in Den Bosch. De winnende columns van iedere ronde worden gepubliceerd in Bionieuws en de redactie kiest in november 2025 op basis van criteria als leesbaarheid, originaliteit en argumentatie de column die tot algemeen winnaar wordt uitgeroepen. De schrijver hiervan ontvangt vervolgens de Bionieuws-columnprijs, een oorkonde en 100 euro!

Bionieuws wil met deze columnestafette stimuleren dat biologiestudenten hun meningen en inzichten verwoorden en met vak- en studiegenoten delen.

Vereisten:
De column dient een lengte te hebben van 300 woorden. Het onderwerp is hierbij in principe vrij, maar dient wel een relatie te hebben met biologie. De Bionieuws-redactie beoordeelt inzendingen op criteria als leesbaarheid, originaliteit en argumentatie.


Studievereniging - Deadline - Publicatie

GLV Idun - 17 jan - BN 02: 31 jan (column kwam niet!)

Gyrinus natans – 14 feb - BN 04: 28 feb (column staat hier!)

BeeVee – 14 mrt - BN 06: 28 mrt (column staat hier!)

UBV - 18 apr - BN 08: 2 mei (column komt hier!)

Biologica – 16 mei - BN 10: 30 mei (column komt hier!)

Congo - 20 juni - BN 12: 4 juli (column komt hier!)

LBC - 5 sep - BN 14: 19 sep (column komt hier!)

Biota Natura – 3 okt – BN16: 17 okt (column komt hier!)

 

Schrijftips:
Hoe schrijf je een column?
Tien tips voor een briljante columns

 

Eerdere edities:

-De columnwedstrijd 2024 is gewonnen door Viola Schulte van de Groningse studievereniging GLV Idun
-De columnwedstrijd 2023 is gewonnen door Esra de Ruiter van de Utrechtse Biologen Vereniging
-De columnwedstrijd 2022 is gewonnen door Roos van Zon van Biota Natura
-De columnwedstrijd 2021 is gewonnen door Frederique Kloosterman van de Leidse Biologen Club
-De columnwedstrijd 2020 is gewonnen door Sytske Schep van Congo
-De columnwedstrijd 2018-2019 is gewonnen door Celine Huisman van de Leidse Biologen Club
-De columnwedstrijd 2017-2018 is gewonnen door Stijn de Jong van de Utrechtse Biologen Vereniging
-De columnwedstrijd 2016-2017 is gewonnen door Robbert Folmer van de Leidse Biologen Club
-De columnwedstrijd 2015-2016 is gewonnen door Veerle de Goederen van BVW Biologica


Hieronder komen de in 2025 geplaatste (winnende) columns per studievereniging.

 


 

Geen inzending

Helaas ontbreekt hier de eerste column in het tiende seizoen van de Bionieuws-columnestafette. Het bestuur van de Groningse studievereniging GLV Idun meldt dat zij ‘helaas niemand hebben kunnen vinden’ en wijst op de ‘tentamenperiode’, waardoor leden ‘weinig tijd hebben om een column te schrijven’. Dit betekent dat GLV Idun, afgelopen jaar nog winnaar, in deze laatste editie van de columnestafette niet zal meedingen voor de Bionieuws-columnprijs. 

Geen inzending,
namens studievereniging GLV Idun van Rijksuniversiteit Groningen

 



De 1e aflevering van de columnestafette voor studenten, door GLV Idun, ontbreekt helaas.

 


 

Pratende bomen

Stel je voor: je loopt door een bos,omgeven door torenhoge bomen die hier en daar huisjes vormen voor de wezens van het bos. Het lijkt wellicht vreedzaam en rustig, alsof je helemaal alleen bent, maar diep onder de grond vormt zich een geheim netwerk van communicatie, eentje waarvan we slechts het topje van de ijsberg kennen. Deze bomen, ooit gedacht zelfstandige organismen te zijn, zijn in feite strikt verbonden via een ondergronds netwerk van schimmels. Dit wordt vaak het Wood Wide Web genoemd, oftewel het mycorrhiza. Dit schimmelnetwerk laat bomen cruciale voedingsstoffen met elkaar delen, elkaar waarschuwen voor gevaren en beschermt zelfs zwakkere buurbomen door deze voedingsstoffen te geven. Sommige bomen dienen zelfs als centrale hubs, door kleine kiemplanten te voeden en zo ervoor te zorgen dat het bos blijft overleven.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat sommige bomen hun eigen nakomelingen kunnen herkennen en de voorkeur aan deze nakomelingen geven. In tijden van stress, zoals droogte, ziekte of ongedierte, worden er signalen door de wortels gestuurd, wat de buurbomen activeert om henzelf te beschermen. Een voorbeeld hiervan is de productie van bittere chemicaliën om herbivoren af te schrikken. Deze eerder onbegrepen intelligentie betwist ons begrip van het leven van planten. Als bomen samenwerken, communiceren en complexe interacties met elkaar vormen, zou dat betekenen dat we de manier waarop wij bossen behandelen moeten heroverwegen? Ontbossing schaadt namelijk niet alleen de individuele bomen, maar ook deze ingewikkelde netwerken, waardoor gehele ecosystemen uit balans raken.

Dus, volgende keer dat je door het bos loopt: de bomen praten. En als we goed naar ze luisteren, kunnen we wellicht weleens wat leren.

Timo Bakker,
namens studievereniging Gyrinus natans van de Vrije Universiteit Amsterdam

 



Dit is de 2de aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door Gyrinus natans

 


 

De Slimste Mens

Er werd volop bijgekletst door de ouderen in het verpleeghuis waar ik aan het werk was. Een stukje van mij vandaan hoorde ik één van hen stellig beweren dat naaktslakken spontaan ontstonden. Geen voortplanting, geen niks, ze waren opeens overal. En voor ik mij mentaal goed kon voorbereiden op de vraag die komen ging, draaide mijn werkgever zich al om en klonk de welbekendezin: ‘Jij bent bioloog, toch?’

Biologie studeren lijkt je per definitie een allesweter te maken, op elk onderwerp. Laatst werd ik me bewust van een nieuwe categorie waar mijn schijnbaar oneindige kennis op de proef wordt gesteld: sciencefictionfilms. Bij ons thuis keken mijn vader en ik Annihilation. Hierin fragmenteerde en recombineerde een buitenaardse levensvorm dna van levende organismen, ook tussen soorten. Zo verschenen er planten in de exacte vorm van mensen, waar menselijke Hox-genen vrolijk als verklaring werden gegeven. Aan het eind van de film vroeg mijn vader: ‘Wat denk jij ervan?’ In een vrije vertaling: ‘Zou dit ook maar enigszins écht kunnen?’ Geïntrigeerd dook ik in de krochten van Web of Science, hopend dat de film wetenschappelijk ook maar enigszins te verklaren was. Maar ik werd gedwongen tot een afgezwakt pleidooi over de onmogelijkheid ervan. Lastig genoeg, een duidelijke uitleg geven zonder de toevlucht te nemen tot biologische principes als crispr, gen-expressie of de dna-polymerases.

Terug naar de vraag die me sinds de start van mijn bachelor biologie geregeld om de oren slaat. Bij kwaaltjes, rare natuurverschijnselen of atypische huisdieren word ik weer eens verwachtingsvol aangekeken. En nu dus ook bij films. Reden genoeg om voorlopig nog maar even door te studeren. Voor ik het weet waan ik mezelf opnieuw even in De Slimste Mens. ‘Wat weet jij van … ?’

Freija Neuteboom Spijker,
namens studievereniging BeeVee van Radboud Universiteit Nijmegen

 



Dit is de 3de aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door BeeVee

 


 

Titel

 

Naam student,
namens de Utrechtse Biologen Vereniging

 

 

Dit is de 4de aflevering van de columnestafette voor studenten, dtimaal verzorgd door UBV

 


 

Titel

 

Naam student,
namens de Wageningse studievereniging BVW Biologica

 



Dit is de 5de aflevering van de columnestafette voor studenten, verzorgd door BVW Biologica

 


 

Titel

 

Naam student,
namens de Amsterdamse studievereniging Congo (Comt Onooslen Naerstighlijck Gheleertheydt Ontvanghen)


 

Dit is de 6de aflevering van de columnestafette voor studenten, verzorgd door Congo

 


 

Titel

Naam student,
Namens de Leidse Biologen Club


 

Dit is de 7de aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door de Leidse Studenten Club

 


 

Titel

 

Naam student,
Namens studievereniging Biota Natura van Toegepaste biologie bij HAS Green Academy in Den Bosch

 


 

Dit is de 8ste aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door Biota Natura