Ook in 2021 houden Bionieuws en het Landelijk Overleg Biologie Studenten (LOBS) weer een column-estafette. Hierbij verzorgen studenten van de acht aangesloten studieverenigingen bij toerbuurt een column, van GLV Idun in Groningen tot Biota Natura in Den Bosch. De winnende columns van iedere ronde worden gepubliceerd in Bionieuws en de redactie kiest in het najaar van 2020 op basis van criteria als leesbaarheid, originaliteit en argumentatie de column die tot algemeen winnaar wordt uitgeroepen. De schrijver hiervan ontvangt vervolgens de Bionieuws-columnprijs, een oorkonde en 100 euro!

 

Bionieuws wil met deze columnestafette stimuleren dat biologiestudenten hun meningen en inzichten verwoorden en met vak- en studiegenoten delen.

 

Vereisten:
De column dient een lengte te hebben van 300 woorden. Het onderwerp is hierbij in principe vrij, maar dient wel een relatie te hebben met biologie. De Bionieuws-redactie beoordeelt inzendingen op criteria als leesbaarheid, originaliteit en argumentatie.


Studievereniging - Deadline - Publicatie

GLV Idun - 16 jan - BN 02: 30 jan (geplaatst!)

Gyrinus natans – 13 feb - BN 04: 27 feb (geplaatst!)

BeeVee – 13 mrt - BN 06: 27 mrt (geplaatst!)

UBV - 10 apr - BN 08: 24 apr

Biologica – 15 mei - BN 10: 29 mei

Congo - 17 juni - BN 12: 3 juli

LBC - 4 sep - BN 14: 18 sep

Biota Natura – 2 okt – 16 okt

 

Schrijftips:
Hoe schrijf je een column?
Tien tips voor een briljante columns.

 

Eerdere edities:
-De columnwedstrijd 2020 is gewonnen door Sytske Schep van Congo
-De columnwedstrijd 2018-2019 is gewonnen door Celine Huisman van de Leidse Biologen Club
-De columnwedstrijd 2017-2018 is gewonnen door Stijn de Jong van de Utrechtse Biologen Vereniging
-De columnwedstrijd 2016-2017 is gewonnen door Robbert Folmer van de Leidse Biologen Club
-De columnwedstrijd 2015-2016 is gewonnen door Veerle de Goederen van BVW Biologica


Hieronder komen de in 2021 geplaatste (winnende) columns per studievereniging.

 


 

Vaccinatiemetaforen

Na een jaar vol onzekerheden en teleurstellingen is er eindelijk goed nieuws: we hebben een vaccin tegen het coronavirus. Maar zo snel als het virus vorig jaar kwam opduiken, kwam nu ook de discussie over het vaccin op gang. Mensen halen alles uit de kast om elkaar te overtuigen van hun mening over het vaccin. Voorstanders van het vaccin hebben inmiddels een veelgebruikte metafoor: een frikandel. Want je eet ook een frikandel zonder dat je weet wat er in zit, dus waarom zou je geen vaccin nemen?

 

Ondanks dat ik absoluut voorstander van het vaccin ben, ben ik het niet helemaal eens met deze vergelijking. Want voor veel mensen gaat het helemaal niet om wat er precies in dat vaccin zit, ze willen weten hoe het vaccin werkt en wat het met ze doet. Als je niet weet hoe een vaccin werkt, is het best logisch dat het spannend is om het zomaar in je te laten spuiten.

 

 

Maar probeer maar eens uit te leggen aan mensen die totaal geen verstand hebben van biologie


Daarnaast is het vaccin natuurlijk nieuw, in tegenstelling tot de frikandel die al jaren wordt gegeten. Maar probeer maar eens aan mensen die totaal geen verstand hebben van biologie of geneeskunde uit te leggen hoe het injecteren van m-rna ervoor kan zorgen dat wij geen corona krijgen. Dat lukt je alleen met… juist, een metafoor.

 

De kans dat je iemand overtuigt om zich te laten vaccineren door over frikandellen te beginnen is klein. In plaats van elkaar belachelijk te maken, zou het beter zijn als we proberen de werking van het vaccin uit te leggen. Laten wij als biologen social media volgooien met metaforen waardoor iedereen iets beter snapt wat het effect is van een vaccin, en waarom het zo belangrijk is dat we er een nemen. Dan wordt zo’n discussie ineens een stuk leerzamer.

 

Lisa Bouwman namens studievereniging GLV Idun van Rijksuniversiteit Groningen

 Dit is de 1e aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door GLV Idun

 


 

Buitenmuizen

We zitten nu allemaal een lange tijd binnen. Hoewel het wel leuk is om gezellig met mijn huisgenoten elke avond wel een discussie te hebben of een spel te doen, is het wel duidelijk dat iedereen de vier muren zat is. Dan maakt het geen verschil of je in je eigen kamer zit of in onze gezamenlijke woonkamer, het voelt allemaal anders en ongezellig. Daarom is de week vol sneeuw en ijs als een zegen gekomen.

 

Het lijkt wel of de hele studentencampus opeens wordt bewoond door kinderen van 10. Iedereen maakt sneeuwpoppen, iglo’s en je kunt niet meer veilig op straat lopen zonder een sneeuwbal op je lichaam te krijgen. Gister zag ik twee groepen huisgenoten een sneeuwballengevecht houden vanaf hun balkons.

 

 

Moeder natuur voelde aan dat dit precies was wat wij nodig hadden


Grappig dat een week koud weer met zon toch een positief effect kan hebben. Moeder natuur voelde aan dat dit precies was wat wij nodig hadden. Naast de sneeuw en enorme kou, hebben we nu ook toch wel een warme zon. Bij dit goede weer kon het schaatsen natuurlijk niet achterblijven. De hele bosbaan stond vol met mensen die het aandurven om op het ijs te gaan staan. Schaatser, sleerijders, jong en oud, alles was door elkaar.

 

Het is raar om te zien hoe je met zoveel mensen bij elkaar kan zijn, maar wel afstand moet houden. Dit betekent niet samen après-ski, geen glühwein en helaas geen schaatswedstrijden. Toch voelt het alsof we in deze week weer dichter bij elkaar zijn gekomen. Na zo’n lange tijd binnen te hebben gezeten achter een laptop en tv, is het goed om te zien dat iedereen toch nog lekker buiten kan spelen. Nu we weer naar de sneeuwvrije dagen gaan maar in de winter blijven, hoop ik dat we toch nog kleine geluksmomentjes kunnen blijven hebben. Hierdoor voelt het leven toch weer even normaal.

 

Lieke Schouten namens studievereniging Gyrinus natans van de Vrije Universiteit Amsterdam

 Dit is de 2de aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door Gyrinus natans

 


 

Metamorfose

‘Medische biologie, dit is wat ik wil! Misschien toch neurobiologie, dat past beter bij me.’ Je raadt het nooit, ik ben alsnog een ecoloog geworden. Ik was er heilig van overtuigd toen ik aan mijn studie begon; medische biologie zou mijn ding zijn. Ik onderging echter een metamorfose. Dit heeft in de zoölogie de betekenis dat een organisme morfologische en fysiologische veranderingen ondergaat. In de botanie wordt het gezien als een adaptatie in de bouw of functie van een soort aan zijn milieu. Daarnaast kan je aan dit woord ook nog betekenissen vanuit de mythologie en geologie koppelen. Kortom, het staat voor verandering tijdens een ontwikkeling.

 

Een ontwikkeling doormaken, dat doen we allemaal. Zeker tijdens onze studieperiode, waar je jezelf en je interesses pas echt leert kennen. Ik wil daarom ook aan iedereen meegeven: twijfelen over je studie hoort erbij. Vertrouw op je gevoel en durf te wisselen wanneer een bepaald vakgebied niet jouw niche is.

 

Waarom ik uiteindelijk bij de ‘groene’ biologie ben uitgekomen? Omdat het mij inzichten geeft vanuit de ‘simpele’ natuur in het dagelijks mensenleven. Neem bijvoorbeeld de symbiose tussen mycorrhiza-schimmels en planten. Doordat ze samenwerken halen ze het optimale uit hun omgeving.

 

Een boom is zich er wel van bewust dat eeuwig doorgroeien geen optie is

 

Of nog beter zelfs, neem een boom. Gedurende een jaar verandert hij constant van gedaante. In de lente kleuren de bladeren prachtig groen en tijdens de herfst worden ze rood, oranje en bruinkleurig. Vervolgens laten ze hun bladeren vallen, om zichzelf te beschermen tegen uitdroging. Een boom is zich er dus wel van bewust dat eeuwig doorgroeien geen optie is, dit zou immers ten kostte gaan van zichzelf.

 

Echter beseffen wij mensen dat met onze huidige economie nog altijd niet. We blijven steevast doorgaan, zonder een onderlinge samenwerking of realisatie dat we onszelf ten gronde halen. Terwijl de boom naast onze kantoorpanden of in onze tuin jaar in jaar uit laat zien hoe het moet. Het is tijd voor de mensheid om een metamorfose te ondergaan. Dat je dit allemaal leert te zien door te kijken naar de natuur, hoe mooi is dat?

 

Lars Laumen namens studievereniging BeeVee van de Radbouwduniversiteit Nijmegen

 Dit is de 3de aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door BeeVee