LOBS & BIONIEUWS PRESENTEREN

Ook in 2024 is er weer een columnestafette in samenwerking met het Landelijke Overleg Biologie Studenten.

Voor de 9de keer op rij houden Bionieuws en het Landelijk Overleg Biologie Studenten (LOBS) in 2024 weer een columnestafette. Hierbij verzorgen studenten van de acht aangesloten studieverenigingen bij toerbuurt een column, van GLV Idun in Groningen tot Biota Natura in Den Bosch. De winnende columns van iedere ronde worden gepubliceerd in Bionieuws en de redactie kiest in november 2024 op basis van criteria als leesbaarheid, originaliteit en argumentatie de column die tot algemeen winnaar wordt uitgeroepen. De schrijver hiervan ontvangt vervolgens de Bionieuws-columnprijs, een oorkonde en 100 euro!

Bionieuws wil met deze columnestafette stimuleren dat biologiestudenten hun meningen en inzichten verwoorden en met vak- en studiegenoten delen.

Vereisten:
De column dient een lengte te hebben van 300 woorden. Het onderwerp is hierbij in principe vrij, maar dient wel een relatie te hebben met biologie. De Bionieuws-redactie beoordeelt inzendingen op criteria als leesbaarheid, originaliteit en argumentatie.


Studievereniging - Deadline - Publicatie

GLV Idun - 19 jan - BN 02: 2 feb (column staat hier!)

Gyrinus natans – 16 feb - BN 04: 1 mrt (column staat hier!)

BeeVee – 15 mrt - BN 06: 29 mrt (column staat hier!)

UBV - 12 apr - BN 08: 26 apr (geen inzending!)

Biologica – 24 mei - BN 10: 7 juni (column komt hier!)

Congo - 21 juni - BN 12: 5 juli (column komt hier!)

LBC - 30 aug - BN 14: 13 sep (column komt hier!)

Biota Natura – 27 sep – 11 okt (column komt hier!)

 

Schrijftips:
Hoe schrijf je een column?
Tien tips voor een briljante columns

 

Eerdere edities:

-De columnwedstrijd 2023 is gewonnen door Esra de Ruiter van de Utrechtse Biologen Vereniging
-De columnwedstrijd 2022 is gewonnen door Roos van Zon van Biota Natura
-De columnwedstrijd 2021 is gewonnen door Frederique Kloosterman van de Leidse Biologen Club
-De columnwedstrijd 2020 is gewonnen door Sytske Schep van Congo
-De columnwedstrijd 2018-2019 is gewonnen door Celine Huisman van de Leidse Biologen Club
-De columnwedstrijd 2017-2018 is gewonnen door Stijn de Jong van de Utrechtse Biologen Vereniging
-De columnwedstrijd 2016-2017 is gewonnen door Robbert Folmer van de Leidse Biologen Club
-De columnwedstrijd 2015-2016 is gewonnen door Veerle de Goederen van BVW Biologica


Hieronder komen de in 2024 geplaatste (winnende) columns per studievereniging.

 


 

We zijn allemaal verdoemd, toch?

 

‘Ik word hier echt depressief van’, zei een klasgenoot tijdens een vak over conservatie. Ik kon hem ook eigenlijk geen ongelijk geven. Op dat punt hadden we al twee weken aan trieste colleges achter de rug waarin vet onderstreept werd dat onze planeet hopeloos verdoemd is en dat het ook nog eens allemaal onze schuld is. De oceanen worden leeggeroofd, de grond wordt uitgeput en de aarde lijkt wel een bakoven.
Wat kunnen we überhaupt nog doen?

Dat is dan ook precies de vraag waar we juist onze energie in moeten steken. We raken vaak verdwaald in schetsen van een grauwe, donkere toekomst, maar we vergeten dat we de uitweg ook in handen hebben. Wereldwijd zijn mensen bezig met het behoud en herstel van onze aarde. Wat blijkt; het is niet alleen een druppel op de hete plaat. Afgekauwde bergtoppen in China kleuren na jaren weer groen, nieuwe inzichten in koraal geven ons de kans om verbleekte riffen terug naar hun glorie terug te brengen, en ook onze eigen Waddenzee verwelkomt na decennia weer een bloeiende zeegrasweide.

Het is natuurlijk niet makkelijk. Onze professor maakte niet voor niets aan ons duidelijk dat het belangrijk is om te begrijpen hoe het strijdveld eruit ziet. Ze drukte ons echter ook op het hart dat het nog vele malen belangrijker is om hier juist moed uit te putten. Word gepassioneerd, boos, of laat je inspireren. Voor ieder is er een rol te spelen. Zaai wilde bloemen in je omgeving, doe onderzoek naar oplossingen, of geef je op als vrijwilliger bij een conservatiegroep. Beste bioloog, pak je pen, klembord, of labjas, en trek ten strijde!

 

Violet Schulte,
student mariene biologie, namens studievereniging GLV Idun van Rijksuniversiteit Groningen

 Dit is de 1e aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door GLV Idun

 


 

Ik zie ik zie, wat jij niet ziet

 

Als je mij vraagt een tafel met een appel erop in te beelden in mijn hoofd, dan denk ik zelf dat ik het goed kan zien. Het is pas zodra een vriend van mij beschrijft wat hij ziet, een beige houten tafel met een sappige rode appel erop, dat ik erachter kom dat mijn brein toch niet helemaal doet wat ik wil. Ik kan ‘t het best beschrijven als een schaduw van de twee voorwerpen. Ik zie alleen het ‘idee’ van een tafel met een appel. Om het nog ingewikkelder te maken, een andere vriend zegt dat zij helemaal niks ziet.

Wat ik nog merkwaardiger vind is dat in mijn dromen, ik wel in kleur kan denken. Waar ik in mijn dromen details zie, zie ik als ik wakker ben helemaal niks. Toch zie ik als ik droom nog steeds anders dan mijn vrienden. Voor mij zijn dromen meer als een film waar ik zelf geen controle over heb. Maar van een vriend van mij hoor ik vaak genoeg vertellen over zijn lucide dromen, verhalen over hele gesprekken die hij heeft gevoerd, waar hij zelf kon kiezen wat hij zei. Ik vraag me dan af, zijn er ook mensen die dromen in schaduwen zoals ik denk als ik wakker ben, of zouden er zelfs mensen zijn die helemaal niks dromen?

Hoe je hart pompt of je haar groeit, daar heb je zelf geen controle over, maar je zou denken dat als je ergens controle
over had, het je brein wel zou zijn. Wat je denkt, dat ben jij als persoon, dus wat moet je doen als je niet kan denken wat je wilt denken? De gedachte dat ik nooit evenveel zou kunnen zien als iemand anders is somber. Maar als wat je denkt jij als persoon is, zou ik waarschijnlijk niet zijn wie ik vandaag ben als ik in meer detail zou denken. Dus misschien is het niet zo erg om te zien wat ik zie, want dat ben ik.

 

Bruce Pélissier,
namens studievereniging Gyrinus natans van de Vrije Universiteit Amsterdam

 Dit is de 2de aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door Gyrinus natans

 


 

Fagentherapie – Vaag of Veelbelovend?

 

We leven in een wereld vol microben; de aarde is rijk gevuld met bacteriën, evenals het menselijk lichaam. Gelukkig zijn de meeste niet schadelijk en zelfs gunstig in symbiotische relaties. Echter, sommige bacteriën vormen een probleem voor de mens, vooral nu antibioticaresistentie een groeiend probleem is sinds de jaren veertig. Tegenwoordig zijn er bacteriën die resistent zijn tegen (bijna) alle soorten antibiotica die we hebben.
Hierdoor wordt er gekeken naar alternatieve opties voor het bestrijden van bacteriën, zoals het genetisch modificeren van de bacteriën zelf, of het gebruiken van natuurlijke antimicrobiële eiwitten. Een veelbelovende optie is fagentherapie, waarbij bacteriofagen – virussen die alleen bacteriën aanvallen – worden ingezet als wapen tegen antibioticaresistente bacteriën.

Fagentherapie wordt al langer gebruikt in landen zoals Zwitserland en Frankrijk, met gespecialiseerde klinieken. De voordelen van fagentherapie zijn groot; fagen zouden specifiek gemodificeerd kunnen worden om enkel hun doel aan te vallen en zouden hierdoor dus niet toxisch zijn voor de gastheer. Dit betekent dat ze ook niet de natuurlijke flora aan bacteriën in het lichaam aanvallen. Dit zou voordeliger zijn dan sommige antibiotica die na gebruik superinfecties kunnen induceren. Bovendien zijn biofilmvormende bacteriën resistenter tegen antibiotica, maar uit onderzoek is gebleken dat virussen dit (deels) kunnen uitroeien. Tenslotte tonen vroege klinische proeven aan dat virussen ook kanker kunnen behandelen door selectief kankercellen aan te vallen terwijl gezonde cellen worden gespaard, al is hier meer onderzoek voor nodig.

Ondanks veelbelovende voordelen zijn er ook nadelen; mutaties binnen virussen kunnen ongewenste immuunreacties veroorzaken. Verder is fagentherapie zeer specifiek, wat de ontwikkeling en standaardisatie bemoeilijkt en vragen oproept over toegankelijkheid en schaalbaarheid.
Hoewel antibiotica momenteel nog steeds de belangrijkste behandeling vormen, is het verkennen van fagentherapie van cruciaal belang gezien de groeiende resistentie. Met verder onderzoek en controle van fagen in het menselijk lichaam kan deze therapie gepersonaliseerd en veiliger worden gemaakt.

 

Hazel Dogan,
namens studievereniging BeeVee van Radboud Universiteit Nijmegen

 Dit is de 3de aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door BeeVee

 


 

Geen inzending

 

Helaas ontbreekt hier de vierde column in het negende seizoen van de Bionieuws-columnestafette. Ondanks herhaalde verzoeken en herinneringen aan het bestuur van de Utrechtse Biologen Vereniging is er voor het verstrijken van de deadline geen column ingestuurd. Wellicht speelden de festiviteiten rond het 100-jarig bestaan hierbij een rol. Het betekent in ieder geval dat het UBV in haar jubileumjaar niet zal meedingen voor de Bionieuws-columnprijs.

 

Geen column,
namens de Utrechtse Biologen Vereniging

 

 

Dit is de 4de aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door UBV

 


 

Titel column

 

Tekst column

 

Naam,
namens de Wageningse studievereniging BVW Biologica

 Dit is de 5de aflevering van de columnestafette voor studenten, verzorgd door BVW Biologica

 


 

Titel column

 

Tekst column

 

Naam,
namens de Amsterdamse studievereniging Congo (Comt Onooslen Naerstighlijck Gheleertheydt Ontvanghen)


 

Dit is de 6de aflevering van de columnestafette voor studenten, verzorgd door Congo

 


 

Titel column

 

Tekst column

 

Naam,
Namens de Leidse Biologen Club


 

Dit is de 7de aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door de Leidse Studenten Club

 


 

Titel column

 

Tekst column

 

Naam,
Namens studievereniging Biota Natura van Toegepaste biologie bij HAS Green Academy in Den Bosch

 


 

Dit is de 8ste aflevering van de columnestafette voor studenten, ditmaal verzorgd door Biota Natura