Van den Oever


Mijn mening is niet van gisteren maar van dinsdag rond twee uur. Het leek me niet verantwoord om mijn mening eerder op te schrijven. Maar goed dat ik zo lang heb gewacht, want stel je voor dat ik het verhaal van de koning had gemist. Dan had ik weer tekeergegaan tegen alles wat verkeerd is en slecht is voor de biologie.


Nu, na de derde dinsdag in september zo rond twee uur, is alles anders. Buiten schijnt de zon en daar word ik voorlopig nog wel blij van. Ik word ook blij van de troonrede. Prachtige woorden over aandacht voor elkaar en veel meer. Zonder gekheid, naar mijn mening is er in de troonrede nog nooit zoveel gezegd over problemen die door een onsje meer biologie kunnen worden opgelost. Het ging over de coronacrisis. Een beetje jammer dat iedereen werd bedankt voor de inzet, behalve de wetenschappers die hun best doen om iets te verzinnen tegen covid-19 en de biologische laboratoria die PCR-capaciteit aanbieden. Ik miste nog een zinnetje dat de biologie structureel geld krijgt voor R&D. Maar niet zeuren, dat zinnetje is de koning even vergeten, dat geld komt er vast wel.


Verder groot nieuws! Eindelijk zijn er zorgen over het overkoepelende probleem van klimaatverandering. Investeren in een schoner land nu en straks, dat gaan we doen! Daar word je toch blij van. We gaan dat wel samen doen met de rest van Europa, dus maar hopen dat de vaart erin komt en blijft. Je kunt zeggen dat er eindelijk wordt geluisterd naar de wetenschappers die al jaren roepen dat er iets moet worden gedaan. Mooi! We kunnen vast helpen om het een en ander concreet te maken. Dan nog een prachtige tekst, het kon haast niet beter: 5 miljard om de problemen rond stikstof aan te pakken. Het geld wordt ingezet voor natuurherstel en de aanpassing van stallen. Let op de volgorde. Ook weer mooi! Als we een beetje opletten komt het dan toch nog goed met de biodiversiteit, met het stikstofdossier, met de duurzame bouw en met ons met z’n allen. Een betere start van het parlementaire jaar kun je jezelf haast niet voorstellen.


De bal ligt nu bij ons biologen, is mijn mening. Ik zou zeggen: volop aan de slag met oplossingen voor de problemen! Claim het eigenaarschap en… het geld!


Leen van den Oever directeur NIBI Reacties: vandenoever@nibi.nl